Siyaset

Külliye gizli toplanıyor: Gündemde 'kırmızı kitap' var

Kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak bilinen ve devletin "gizli anayasası" olarak nitelendirilen Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi’nin yenilenmesine yönelik çalışmalar hız kazandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen üst düzey bir toplantıda, belgeye yapılacak değişiklikler ele alındı. Güvenlik nedeniyle toplantıya katılanlardan cep telefonu ve akıllı saat gibi cihazlar alınırken, sonuçların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağı açıklandı.

Abone Ol

YENİLEME ÇALIŞMALARI SONA YAKLAŞTI


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği tarafından başlatılan yenileme çalışmaları, bakanlıklar ve diğer ilgili kuruluşlardan alınan görüşlerle şekillendi. Bu kapsamda hazırlanan taslağın son hali, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilen ve gizlilik derecesi yüksek bir toplantıda değerlendirildi.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI


Toplantıya katılanların cep telefonu ve akıllı saat gibi elektronik cihazlarının alınmadığı, yüksek güvenlik önlemlerinin uygulandığı bildirildi. Çalışmaların son aşamaya geldiği ve tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında gündeme alınacağı belirtildi. Belgenin, devletin iç ve dış tehdit algısını belirleyip stratejik adımlara yön verecek şekilde hazırlandığı ifade edildi.

SON DÜZENLEME 2019 YILINDA YAPILDI


Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, en son 30 Eylül 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Milli güvenliğe yönelik tehditlerin tüm yönleriyle değerlendirilmesi sonucu hazırlanan belge uygun bulunmuştur” denilmişti.

2025 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, belgenin kapsamlı ve stratejik bir rehber niteliği taşıdığını belirtti. Yılmaz, “Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, Milli Güvenlik Kurulu’nda tartışılarak resmiyet kazanacak ve kurumlarımızın çalışmalarına yön verecek. 2025 yılında belgenin uygulamaya geçmesini bekliyoruz” dedi.

Yeni düzenlemelerle birlikte, Türkiye’nin iç ve dış güvenlik politikalarının ulusal hedeflere uygun bir şekilde şekillendirilmesi amaçlanıyor.