Uzun süredir bankalardan borç yapılandırma kampanyalarını bekleyen kredi kartı kullanıcıları için ilk adımlar Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından atıldı. Şu ana kadar kamu bankalarında yaklaşık 1.5 milyar liralık borç yapılandırıldı. Özel bankalar arasında ise bu alanda öncülüğü İş Bankası ve Akbank üstlendi.
YAPILANDIRMA FAİZ ORANLARI
Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları, banka şubelerinde 60 aya kadar vadelendirilebiliyor. Yapılandırma faiz oranları yüzde 3.11 olarak uygulanmaya başlandı ve Merkez Bankası'nın faiz oranları referans alındı. Faizler düştüğünde, borç sahipleri yapılandırmayı tekrar yenileyebilecek. Kredi kartlarının borç dönemine göre faiz oranları değişiklik gösterirken, yapılandırma faiz oranlarının 24 Ekim'de açıklanması ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. Referans oranın sabit kalması durumunda, 25 bin liranın altındaki borçlar için yüzde 3.50, 25 bin ila 150 bin lira arasındaki borçlar için yüzde 4.25, 150 bin liranın üzerindekiler için ise yüzde 4.75 faiz uygulanacak.
YAPILANDIRMA ŞARTLARI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı tanıdı. Dönem borcunun asgarisini ödeyemeyenler, toplam borç tutarını taksitlendirerek ödemeye devam edebilecekler. Ancak, yapılandırılan borcun yarısı ödenmeden kart limiti artırılamayacak. Ayrıca, ihtiyaç kredilerinde 30 günden fazla geciken ödemeler için de yapılandırma yapılabilecek. Ancak borçluların bu yapılandırma fırsatından yararlanabilmesi için 1 yıl içinde başvuru yapmaları gerekiyor.
VADEYE GÖRE GERİ ÖDEME MİKTARLARI
Örneğin, 50 bin liralık bir kredi kartı borcu 12 ay vade ile yapılandırıldığında aylık ödeme 5 bin 340 lira, toplam geri ödeme ise 64 bin lira oluyor. Aynı borç 60 ay vade ile yapılandırıldığında ise aylık taksit 2 bin 228 liraya düşerken, toplam geri ödeme 133 bin liraya çıkıyor. -Haber Merkezi