Türkiye

Köy kanunu değişince, vatandaşın kafası karıştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, köy kanununda yapılan düzenlemeler çerçevesinde gündeme gelen imar hakkı aktarımı ile ilgili detaylı bir açıklama yaparak kamuoyunun sorularını yanıtladı.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, köy kanununda yapılan düzenlemeler çerçevesinde gündeme gelen imar hakkı aktarımı ile ilgili detaylı bir açıklama yaparak kamuoyunun sorularını yanıtladı. Kamu hizmet alanlarına ayrılan ancak kamulaştırılmayan parsellerin durumu ve hak sahiplerine sağlanacak kazanımlar gibi pek çok konuda bilgi paylaşıldı.


TBMM Genel Kurulu’nda 5 Aralık’ta kabul edilen "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile İmar Hakkı Kanunu’na imar hakkı aktarımı tanımı eklendi. Bakanlık, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, vatandaşların bu konudaki beş temel sorusuna yanıt verdi.

İşte, imar hakkı aktarımıyla ilgili detaylar:

1. Hangi arsalar bu düzenlemeden faydalanacak?
Düzenleme, 2019’dan önce imar planlarında kamu hizmet alanları (okul, hastane, belediye hizmet alanı, resmi kurum alanı gibi) olarak belirlenmiş, ancak uzun yıllardır kamulaştırılmamış ve özel mülkiyette kalan parselleri kapsıyor.

2. Vatandaş bu düzenlemeden ne kazanacak?
Parselleri kamu hizmet alanında kalan vatandaşların yapılaşma haklarının verilememesi nedeniyle yaşadığı mağduriyetler sona erecek. Bu düzenleme ile hukuki anlaşmazlıklar çözülecek ve vatandaşlar, hak ettikleri imar hakkına kavuşacak.

3. Vatandaşın mülkiyeti zorla el mi değiştirilecek?
Hayır, vatandaşların mülkiyetine zorla el konulması gibi bir durum söz konusu değil. Parsel ya da hisse sahibine, kullanamadığı hakları başka bir alanda değerlendirme imkanı sağlanacak. Bu sayede vatandaş haklarına kavuşurken kamuya yeni hizmet alanları kazandırılmış olacak.

4. İmar hakkı aktarımı süreci nasıl işleyecek?
Vatandaşların kaybettikleri imar haklarının değeri, bağımsız değerleme kuruluşları tarafından tespit edilecek. Bu haklar, imar planı kararı ile belirlenen yeni alanlara aktarılacak.

5. Bedel tespiti nasıl yapılacak?
Hak sahiplerinin mağdur olmaması için değerleme işlemleri, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almış bağımsız kuruluşlar tarafından, Kamulaştırma Kanunu’na uygun şekilde gerçekleştirilecek. Süreç, Bakanlık ve yerel yönetimlerin yetki alanları çerçevesinde yürütülecek.

Bu düzenleme, vatandaşların mülkiyet haklarını koruma altına alırken, kamu hizmet alanları için gerekli hukuki altyapıyı oluşturmayı hedefliyor.   -Haber Merkezi