Sualtı dünyasının "Amazon ormanı" olarak anılan ve ekosistem için büyük öneme sahip deniz çayırları, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınmış türler arasında bulunuyor.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Balıkesir'in İznik ilçesi Narlı Mahallesi'ndeki plajda yapılan temizlik sırasında koruma altında olan deniz çayırlarının sökülerek kıyıya yığıldığını belirtti. Prof. Dr. Sarı, "Marmara Denizi’nde dört tür deniz çayırı bulunmakta olup, Akdeniz’e özgü Posidonia oceanica türü yalnızca Paşalimanı Adası ve Narlı Mahallesi kıyılarında çok sınırlı bir alanda yaşamaktadır. Deniz çayırları, tür fark etmeksizin kıyısal bölgede tüm deniz canlıları için barınma, beslenme, üreme ve saklanma alanı olarak hayati öneme sahiptir. Ayrıca deniz çayırları denizin akciğerleri olarak bilinir ve 1 metrekare deniz çayırı günlük ortalama 10 litre oksijen üretir. Deniz çayırları sedimentleri tutarak suyu berraklaştırır ve kıyısal bölgeyi dalga erozyonundan korur. Karbonu tutarak iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunur. Bu özellikleri nedeniyle dünya genelinde ve ülkemizde deniz çayırları koruma altındadır" diye konuştu.

'MARMARA DENİZİ OKSİJEN KRİZİ TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi'nin 2021'de yaşanan müsilaj felaketinin ardından adalar da dahil olmak üzere Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

Her türlü kıyısal işlem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının iznine bağlanmıştır.

Müsilaj sonrası yapılan bilimsel çalışmalar derinlerde oksijenin azaldığını ve bu nedenle köpek balığı ve vatoz gibi derinlerde yaşayan türlerin kıyılara yöneldiğini göstermektedir. Marmara Denizi, oksijen krizi tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Deniz ekosisteminde oksijen üretimi ve artırılması amacıyla deniz çayırlarının korunması yönünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü projeler yürütmektedir.

Devlet, ekonomik zorluklara rağmen deniz çayırlarının korunması için harcamalar yapmaktadır.

'BAKANLIĞA İZİN TALEBİ YAPILMADI'

Prof. Dr. Sarı, daha berrak plajların deniz çayırlarının korunması ile mümkün olduğunu vurgulayarak şunları ekledi:

Deniz çayırları bulanıklığa neden olan askıdaki partikülleri tutarak suyu berraklaştırır. Ayrıca, deniz çayırları 1 saatte 6 litre deniz suyunu filtre eden pinaların yaşam alanıdır. Deniz çayırlarına verilen her zarar, denizin oksijen üretim kapasitesini azaltır ve oksijensiz bölgelerin genişlemesine neden olur.

Plajda deniz çayırlarından rahatsız olanlar, denize girerken deniz patiği giyerek önlem alabilir. Erdek Narlı Mahallesi İskelesi solundaki plaj bölgesinde deniz çayırlarının yok edilmesi hiçbir kurum tarafından yapılmamıştır.

Bu konuda ilgili bakanlığa bir izin talebinde bulunulmamıştır. Bu durumun bilinçli olarak hafta sonu tercih edilerek yapıldığı anlaşılmaktadır.

Ankara uçağı pistten çıktı, çamura saplandı Ankara uçağı pistten çıktı, çamura saplandı

Kamu kurumlarının denetim görevi mesai saatleriyle sınırlı değildir. Bu olay acilen incelenerek sorumlular tespit edilmeli ve haklarında gerekli yasal işlemler yapılmalı, kamuoyu bilgilendirilmelidir.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi