Korona virüs kaygısını çocuklar hissediyor

Abone Ol

Öncelikle ebeveyn ve çocuklara bakan kendi duygusunu bilmeli ben ne hissediyorum ve bu konuda ne yapıyorum. Sosyal medyadaki tüm paylaşımlarımı takip ediyor muyum? Bana gönderilen her mesajı ben de paylaşıyor muyum?
Yetişkin olarak bu konudaki sorumluluğum nedir?

Güvenli kaynak bilgisi olmayan güvenli bilgi aktaramaz bunu unutmayınız. Sağlıklı birey beden ve ruh sağlığı bütünlüğü demektir. Sağlıklı çocuklar için bu dönem de ne yapmalıyız o zaman?

Bireylerin kendini keşif süreci bebeklikte bedenlerinden gelen sinyaller ve dış dünyadaki olaylar arasında bağlantılar kurabilmesi başlar ve bu süreç yaşam boyu devam eder. Çocukluk çağı bu sürecin en hızlandığı ve aktif öğrenmenin en verimli olduğu yıllardır. Hayatın akıp geçmesini beklemeden yaşanan olaylarla ilgili çocuklarla konuşmak, duygularını onlara yansıtmak, düşüncelerini değerlendirmek ve olaylara uygun tepkiler verebilmeleri için onları yönlendirmek ebeveynin sorumluluğundadır.

Dünyayı etkileyen Corona virüsü içinde ebeveynlerin sorumlukları var. Ebeveyn "Ben çok endişeliyim, çocuğuma belli etmeden yapıyorum" diyor. 0-3 yaş için bebeklik döneminden itibaren keşif süreci ve bedenlerine gelen sinyalleri alan bebek ebeveynin ya da çocuğa bakan kişilerin yoğun kaygı ve streslerini çocuk hissedebiliyor. 3-6 yaş grubundaki çocuklara da gelişim düzeyi dikkate alınarak bu olayların dürüst bir şekilde anlatılması gerekiyor.
6 yaşından sonraki çocuklarda ise artık ölüm ve hastalık bilgisi somut olarak bilindiği için çocuklara yaklaşımımız buna göre olmalı. Konuşmaya başlamadan önce çocuk ne biliyor bunu bilmeliyiz. Belki çocuk doğru bilgiye sahip, belki de birçok yanlış bilgiye sahip o zaman yanlış bilgi varsa bunu düzelterek konuşmaya başlamalısınız. Güvenli kaynak sizssiniz çocuğunuz için bunu unutmayınız.

Küçük yaştaki çocukların Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği hijyen kurallarına uymakta güçlük çekebilebilir. “Çocuklar temizlik kurallarına çok dikkat etmeyebilirler. DSÖ'nün 20-30 saniyelik el yıkama kuralını çocuklar hesaplayamayabilir. Bunun için çocuklara bir şarkı öğretebilirsiniz ve O şarkı bitene kadar elini yıkayabilir. Çocuğun kavrama düzeyine göre bunları düzenleye bilirsiniz.

Evin içerisinde sürekli Korona virüsü konuşulması ve tv de devamlı haberlerin izlenmesi çocuğun da kaygısını artıracaktır. Evde yeni rutinler oluşturmalı çocuklar ile birlikte kaygı ilk bedende oluştuğu için bedeni rahatlatacak aktiviteler yapıla bilir. Mutfak işleri, resim, oyunlar vb gibi.

Tabii çocuklar kaygı üzüntü öfke gibi olumsuz duyguların kaçınmak isteyebilirler bazen de duygularını ifade etme konusunda çekimser olabilirler ancak tüm duyguları hoşgörü ile karşılamanın önemini anlatıldığında onlarda yaşamlarını zenginleştirecek çok çeşitli deneyimler daha açık hale gelebilirler.