Ekonomi gazetesinden Merve Yiğitcan'ın haberine göre, önde gelen iş dünyası örgütleri, konkordato başvurularındaki suiistimallerin önlenmesi ve mağduriyetlerin azaltılması için Adalet Bakanlığı ve ekonomi yönetimi ile yoğun temas halinde.
Konkordatotakip.com'un Basın İlan Kurumu’ndan derlediği verilere göre, nisanda 105, mayısta 172 ve haziranda 114 konkordato başvurusu yapıldı. Ancak haziran ayında Kurban Bayramı tatili nedeniyle mahkemelerden alınan konkordato kararlarında hafif bir düşüş yaşandı. Geçen ay konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 43, ret kararı verilen dosya sayısı ise 42 oldu. Ayrıca 4 firma için iflas kararı verilirken, 3 dosyada tasdik kararı çıktı.
İLK 6 AY GEÇEN YILIN TAMAMINI GERİDE BIRAKTI
Ocak-Haziran döneminde toplamda 605 adet konkordato geçici mühlet kararı verildiği görülüyor. Geçen yılın tamamında bu sayı 519 iken, bu yıl başvuruların yoğunlaştığı açıkça görülüyor. İlk altı ayda konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 245, reddedilen dosya sayısı ise 275 oldu. Yılın ilk yarısında iflas kararı verilen dosya sayısı 48. En fazla konkordato kararı alınan sektörler ise tekstil ve inşaat olarak öne çıkıyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde toplam 48 konkordato kararı alınırken, inşaat sektöründe bu sayı 44 olarak gerçekleşti.
2018'de 1384, 2019'da ise 1387 konkordato başvurusu yapılmıştı. O dönemde birçok firma mağduriyet yaşadı. Daha sonra konkordato başvuruları zorlaştırıldı, ancak son iki yılda yaşanan finansman sıkıntıları ve işletme sermayesi yetersizlikleri, firmaların konkordatoyu yeniden gündeme getirmesine neden oldu.
"İSTİSMARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, konkordatonun istismar edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, "Bu konuyu hukuki olarak farklı ele almak için son bir yıldır gerek TOBB gerekse İSO olarak Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapıyoruz. Önerimiz, konkordato müessesinin reel sektör alacaklarını kapsamaması yönünde. Bir firma kendine konkordato ile can simidi takarken, yüzlerce firma suyun altında kalabiliyor. Her firmanın konkordato başvurusu yapması mümkün olmadığı için adalet ve vicdan duygusu zedeleniyor. Bir firma yaşatılacaksa, muhatapları da yaşatılarak bu yapılmalı" dedi.
"MECBURİYET DIŞINDA TERCİH EDİLMEMELİ"
Servo Capital Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kiziroğlu ise likidite sıkıntısı yaşayan şirketlerin konkordato yerine finansal yeniden yapılandırmayı düşünmeleri gerektiğini belirtti. "Konkordato, mecbur kalınmadıkça tercih edilmemeli ve dikkatle yönetilmesi gereken bir süreç. Konkordatoya başvururken, şirketin iyileştirme planı ve stratejisi net olmalı. Aksi takdirde konkordato süreci iflasla sonuçlanabilir" dedi.
Adalet Bakanlığı’nın konkordato başvurularının zorlaştırılması için çalışmalar yürüttüğü bilgisi de edinildi. İş dünyasının önde gelen örgütleri, konkordato kararlarındaki suiistimallerin önlenmesi ve mağduriyetlerin azaltılması için Ankara ile temaslarını sürdürüyor. -Haber Merkezi