Prestijli tıp dergisi Lancet’te bugün yayınlanan makaleye göre, 2024 yılı dang humması açısından şimdiye kadarki en kötü yıl olarak kayıtlara geçti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan verilere göre, Ocak ayının başından 22 Temmuz’a kadar olan dönemde 176 ülkeden yaklaşık 11 milyon şüpheli dang humması vakası bildirildi. Bu vakalarda toplam 6 bin 508 kişi hayatını kaybetti ve ağır vakaların sayısı 24 bini aştı. DSÖ’ye en çok bildirimde bulunan ülkeler arasında Brezilya, Meksika, Honduras, Kolombiya, Guatemala ve Peru öne çıkıyor.

Dang humması, sadece Güney Amerika ile sınırlı kalmıyor. NPR’ın haberine göre, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Vietnam gibi ülkeler de şu anda alışılmadık derecede yüksek sayıda hastalık vakası bildiriyor. Bu ülkeler salgınları kontrol altına almak için büyük çaba sarf ediyorlar.

Alanya EAH'tan Mevlid-i Nebi Haftası'nda hastalara ziyaret Alanya EAH'tan Mevlid-i Nebi Haftası'nda hastalara ziyaret

Özellikle dikkat çeken bir gelişme, dang hummasının daha önce görülmediği bölgelerde de yayılmaya başlaması. ABD’nin Teksas, Florida ve Kaliforniya gibi sıcak hava koşullarına sahip eyaletlerinde bile az sayıda vaka kaydedildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), artan dang humması riski nedeniyle geçen ay bir uyarı yayınlamak zorunda kaldı. 

İRAN’DA YEREL VAKALARDA ARTIŞ

Komşumuz İran, 14 Haziran 2024 tarihinde 'yerel olarak bulaşan' iki dang humması vakası duyurdu. Bu iki vakanın üzerinden sadece bir ay geçtikten sonra vaka sayısı 12’ye yükseldi. ‘Yerel olarak bulaşan’ terimi, hastalığın seyahatle taşınmadığını, doğrudan o bölgedeki enfekte sivrisinekler aracılığıyla bulaştığını ifade ediyor. Aedes sivrisinekleri, Türkiye’de de bulunuyor ve dang humması hastalığını yayma potansiyeline sahip.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÖNEMLİ SEBEPLERDEN

Dang hummasının yayılmasındaki en önemli sebeplerden biri iklim değişikliği. Artan sıcaklık ve nem oranları, Aedes sivrisineklerinin üreme alanlarını genişletiyor ve bu durum, sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların yaygınlığını artırıyor. Eskiden sadece tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunan Aedes sivrisinekleri, artık dünyanın pek çok yerine yayılmış durumda.

Aedes sivrisineklerinin iki önemli türü var: Aedes aegypti (sarı humma sivrisineği) ve Aedes albopictus (Asya kaplan sivrisineği). Dang humması yayılımında Aedes aegypti daha fazla sorumlu. Ancak, Asya kaplan sivrisineği de bu hastalığı yayabiliyor. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi