Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye büyük önem arz ediyor. Uzmanlar vücuda giren hastalık yapıcı mikropları ortadan kaldırmak için savaşan bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için bünyeyi zayıf düşüren faktörlerden uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Eren Kartal, beslenme ve güçlü kalmanın sırlarını Alanya Posta Medya ekibine ve okurlara anlattı.
BOL SEBZE VE MEYVE
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sebze ve meyve tüketiminin altını çizen Kartal, “Sebze ve meyve tüketin. Sebze ve meyveler, vitamin, mineral ve antioksidan içeriği bakımından oldukça önemlidir. Özellikle portakal ve nar gibi meyveler, C vitamini açısından zengindir ve vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar. Brokoli ve lahana gibi sebzeler ise vücudu serbest radikallerden korur ve bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler.
OMEGA-3 BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DOSTU
Omega-3 alımına dikkat edin. Omega-3 yağ asitleri, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı vücudu korur, iltihaplanmayı azaltır ve bağışıklık hücrelerinin düzgün çalışmasını sağlar. Somon, sardalya, uskumru, alabalık ve hamsi omega-3 açısından zengindir. Ayrıca, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi bitkisel kaynaklar da omega-3 alımını artırmaya yardımcı olur.
“YOĞUR VE KEFİR TÜKETİN”
Yoğurt kefir tüketin. Yoğurt kefir, probiyotik açıdan zengin gıdalardır. Bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını artırarak sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudumuzun enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
“TAM BUĞDAY VE KARABUĞDAY TÜKETİMİ ÖNEMLİ”
Kompleks karbonhidratlar tüketin. Basit karbonhidratlar, şeker ve şekerle yapılan yiyeceklerdir. Vücudumuzun bu tür gıdalara ihtiyacı olmadığı için bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu nedenle, kompleks karbonhidratları tercih etmeliyiz. Örneğin, tam buğday ekmeği, karabuğday, yulaf ve bulgur gibi besinler kompleks karbonhidrat kaynağıdır.
“BOL SU TÜKETİMİ ATLANMAMALI”
Bol su içilmesini tavsiye ediyoruz. Bol su içmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Su, vücudun düzgün çalışmasını sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve hücrelerin beslenmesini destekler. Yeterli su alımı, bağışıklık hücrelerinin etkin bir şekilde işlev görmesini sağlar ve vücudun enfeksiyonlarla savaşma kapasitesini artırır. Günde 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin” ifadelerini kullanarak hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi kurmanın sırlarını paylaştı. -Fatma Bedia UYAR