Türkiye genelinde artan konut fiyatları ve kiralık daire fiyatları bölgemizde en üst seviyeden kendisini hissettirerek çeşitli mağduriyetler yarattı ve yaratmaya da devam ediyor.
Çözüm yolunda ise şu ana kadar yapılmış bir uygulama veya alınmış bir kararda yok.
Sadece kiralık dairelerin denetleneceğinin veya bir kısmının da denetlenip ceza yazıldığının ötesinde bildiğimiz bir şeyde yok…
Belki konut fiyatları pahalı olduğu için satın alma tercihi sonraya bırakılabilir veya vaz geçilebilir. Ama kiralık dairelerde durum hiç de öyle değil. Mutlaka barınma ihtiyacını karşılamak için ucuzda olsa, pahalıda olsa zorunlu olarak kiralama yoluna gitmekten başka çare yoktur.
Arz ve talep dengesizliği olan bölgemizde özellikle kiraya vermek için üretilmiş konut da olmadığına göre işimiz epeyce zorlaşmakta. Zaten bu maliyetlerle de şu an için bu mümkünde değil.
Öyleyse acilen Devletin bu konuya el atması lazımdır. Bunun içinde Bölgemiz Milletvekilleri, Şehrimizin Kaymakamı, Belediye başkanı, Siyasi Parti Temsilcilikleri, STK’lar ve konunun hakimi uzman kişilerle birlikte Üniversitelerimizle iş birliği yaparak çalıştaysa çalıştay, toplantıysa toplantı, panelse panel, istişareyse iştişare yapılarak gerekli adımlar atılarak, var olan durumu öncelikle anlayıp çözüm yolları konusunda raporlar hazırlayarak Hükümete ve Siyasi parti merkezlerine iletmeli, bu konuyla ilgili devletin harekete geçmesi sağlanarak gerekli takiplerde mutlaka yapılmalıdır.
Peki kısa vadede çözüm olarak neler yapılabilir?
Belirli bir sayı üzerinde yapılan daireler için bir kısmını alt ve üst limitleri belirleyerek kiraya verme zorunluluğu getirilebilir. Örneğin 50 daire üzerinde yapılan konutlarda en az 5 yıl süreyle % 3-5 arası kademeli olarak kiraya verme zorunluluğu gibi bir uygulama yapılabilir.
Devlet destekli olmak üzere tarım dışı yerlerde öncelikle imara açılacak bölgeler seçilerek geçici deprem konutları benzeri prafabrik yapılardan 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar imal edilerek, özellikle ikameti en az 5-7 yıldır Alanya’da olanlardan başlanarak dar gelirlilere öncelik verilerek ucuz kiraya verilecek şekilde bir uygulama yapılabilir.
Kentsel dönüşümlerde kira yardımları günümüzün reel değerlerine çıkartılarak kiracılar yüksek kira maliyeti karşısında rahatlatılabilir.
Hiç evi olmayan ve dar gelirliler gözetilerek yine en az 5-7 yıldır Alanya’da ikamet edenlere daire satışlarında Tapu harç ve vergilerinden muaf tutularak düşük maliyet ve faizli konut kredisi verilerek ev sahibi olmalarının önü açılabilir.
Yine konut satışlarında vergisini kendi ülkelerinde veren yabancılar ile vergisini ülkemizde verip tüm yatırımını burada yapan yerlilere uygulanan tapu harç vergi ve belediye emlak vergilerinde farklılıklar oluşturabilinir…..
Yine kiralık konutlarda konutların özellikleri, oda sayıları, mahalle ve bölgesine göre kira alt ve üst limiti belirlenmesi yapılabilir.
Gelelim uzun vadede neler yapılanabileceğine;
Öncelikle TOKİ bölgemiz ihtiyacı olan dar gelirlere yönelik konut ihtiyacını analiz edip işlevsel hale gelerek bir an önce faaliyete geçmelidir.
Merkezi yönetimin bir zamanlar konuşulan ama sözde kalan devlet kiralama şirketini kurarak ihtiyaca cevap verir hale getirmelidir. Bu konuda üretim ve imal aşamasında TOKİ’de sürece dahil edilmelidir.
Belediyelerinde bazı Avrupa ülkelerinde örnek uygulamaları olan sosyal konutlardan üretip ihtiyacı olanlara sunması gerekmektedir.
Belirli sayı üzerinde işçi ve memur çalıştıran özel veya kamu kuruluşlarına belirli bir yüzde diliminde lojman şartı getirilebilir. Vs…
Lafın kısası Biz bildiğimiz kadarıyla önerip anlatalım. Ama, her ne yapılırsa yapılsın usta ellerce, bilginin ışığında, yeşil doğa korunarak kural ve yasalar çerçevesinde yapılsın…
Sağlıcakla kalın…