Ekonomi

Kimse seslerini duymuyor: Alanya'da bir bir batıyorlar!

Alanya’da sektör her geçen gün iflas, konkordato gibi bir dizi problem ile boğuşurken, yanlış ve plansız izlenen politikaların sadece gayrimenkulü değil bütün sektörleri zincirleme kazaya sürüklediğini belirten Tuncer, “Geldiğimiz noktada birçok sektör bir bir batıyor” dedi.

Abone Ol

Gayrimenkul sektörü çıkmazda. Alanya’da emlak sektöründe büyük kaos yaşanıyor. Uygulanan kurallar, girdi maliyetleri, kredi faizleri, enflasyon ile birlikte girdap içine giren gayrimenkul sektörü tüm ülkede olduğu gibi Alanya’da da hızla çöküşe geçiyor. Krizin üstesinden gelemeyen sektörün en büyük sebeplerinin başında, yabancıya satışın engellenmesi, enflasyon, her şey dahil sistemin çarşıya olumsuz etkisi ve inşaat maliyetleri olduğunu söyleyen Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer, “Hiçbir dayanağı olmadan alınan tedbirler ne ekonomiye ne de halka fayda sağlamaz” dedi.

FİRMALAR BİR BİR ÇÖKÜŞTE

Alanya Posta Medya ekibine konuşan Başkan Tuncer, “Tüm dünyada pandemi sonrasında her alanda yaşanan talep patlamasıyla enflasyon artışı görülmüş ve genel kabul görmüş iktisadi tedbirlerin alınması yerine bilime ve gerçeğe aykırı tedbirlerle adeta enflasyonun ateşine körükle gidilerek ülke ekonomisi ciddi zararlara uğratılmıştı. Geçtiğimiz yıl yeni maliye bakanının uzun zaman önce atılması gereken adımları atarak enflasyonun rakamsal olarak düşürülmesi maksadıyla parasal sıkılaşmaya gitmesiyle doğal olarak tüm sektörlerde talep düşmüş oldu. Bu tedbirler vaktinde atılmış olsaydı, sıkılaşma belki de bu kadar piyasayı etkilemeyecekti ancak geldiğimiz noktada birçok sektörde firmalar bir bir batıyor” dedi.

İNŞAAT MALİYETLERİ SEBEPSİZCE ARTTI

“Pandemi sonrası gayrimenkul sektöründe birikmiş talebin satışa dönüşmesiyle yaşanan hareketlilik her sektörde yaşanan fiyat enflasyonunu da beraberinde getirdi” şeklinde konuşan Tuncer, “Tabi ki gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışın ana nedeni talepten çok öte bir durum olan sebepsiz inşaat maliyet artışıyken, bazı siyasi kesimler tarafından artışın ana nedeni yabancı konut talebiymiş gibi bir spekülasyon tedavüle sokularak yabancılarla ilgili halkımız üzerinde antipatik bir algı yaratıldı. Kaldı ki yabancı konut payı ülkemizde 2.5 % civarındadır. Bütün bunların sonucu olarak da yabancılara adeta " artık gelme" dercesine iki tedbir alındı. Bunlardan biri İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde yaşanan gettolaşmaya karşı mahallelerde yaşayan yabancı sayısına getirilen sınır, diğeri de yabancıların kendileri kullanmadığı dönemde evlerini kiraya verebilmesinin önüne geçen konutların kısa süreli kiraya verilmesini adeta imkansız hale getiren kanun” dedi.

YABANCI KONUT YATIRIMCISI UZAKLAŞTIRILDI

Yabancı konut yatırımcısının şehirlerden uzaklaştırıldığını belirten Tuncer, “Alanya özelinde söylemek gerekirse her şey dahil sisteminden dolayı sokağa çıkmayan yabancının yerine kent esnafına katkı sağlayan kesim tabiri caizse şehirden uzaklaştırıldı. Birçok turizmcinin ağzından kanunla ilgili saha çalışması yapıldığı ve Alanya'da 30 bin konutun kısa süreli kiraya verildiği yazıldı çizildi. Halbuki Temmuz 2024 itibariyle Alanya'da yabancıya ait konut sayısı 28 bin bu da toplamın 7%'si. Demek ki çok da doğru çalışmalarla tedbir alınmamış. Gayrimenkul sektörü yüzlerce sektörü finanse ederken Alanya nezdinde turizm esnafına da çok ciddi katkı sağlıyordu” dedi.
MECLİS TATİLİNDE BİRÇOK MİLLETVEKİLİ SORUNLARLA İLGİLENMEDİ

Alanya halkının sorunlarını gündeme taşımak adına milletvekillerinin çok duyarsız kaldığını belirten Tuncer, “Çok zor bir yıl geçiriyoruz. Kış yaklaştıkça daha zorlaşıyor. Gayrimenkul sektörü açısından her şey iyiye giderken hiçbir dayanağı olmadan alınan tedbirlerin ne ekonomiye ne de siyasi iradenin halk nazarındaki durumuna fayda sağlamaz. Gün geçmiyor ki bir meslektaşımızın zor duruma düştüğünü, battığını, psikolojisinin bozulduğunu duymayalım.  Meclisin tatile girdiği dönemde milletvekillerinin seçim bölgelerinde halkın sorunları ve çözümleriyle ilgilenmeleri beklenirken bu yıl bir milletvekili dışında sektörlerin sorunlarıyla ilgilenen bir siyasi de görmedik. Umarım bir an önce atılan yanlış adımlardan vazgeçilerek sektörümüzün önündeki engeller kaldırılır” dedi. -Fatma Bedia UYAR