KIBRIS NOTLARI 2

Abone Ol
12.01.2017 tarihinde (Perşembe günü) Cenevrede toplanan 5 li zirve çalışmalarına 18.01.2017 tarihine kadar ara verdi. Bu Süre içerisinde tarafların bürokratları çalışmaları sürdürecekler ve ayın 18 inde 5 li zirve tekrar bir araya gelecek.

Kıbrıs Türk Tarafı anlaşmanın tıkandığı noktalar arasında Adadan Türk Askerinin çekilmesi konusunu en başta görüyor. İlk Etapta Askerin %75 inin geri çekilmesini daha sonra aşama aşama tüm askerin çekilmesi konusunda Rum tarafı ısrarlı. İkinci bir tıkanma noktası ise İngiltere Yunanistan ve Türkiye’nin Garatörlüğü’ nün çağ dışı kaldığı; kaldırılması yolunda, 15 yıl daha sürmesi konusunda Kıbrıs Rum ve Türk kesimi anlaşmış durumda Ama Devletimiz Kendi güvenliği açısından buna sıcak bakmıyor; Tıpkı Asker çekmeye sıcak bakmadığı gibi.

İki toplumlu iki devletli Federal Devlet konusunda tarafların bir itirazı yok. Türk tarafı Federal devletin kurulmasıyla Eşit haklara sahip iki devlet olacağını ve Avrupa birliğinde serbest dolaşım hakkını bu yolla elde edeceğini düşünüyor.

Kıbrıs; Britanya kolonisi iken 16 Ağustos 1960'ta Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandı ve 1961 yılında İngiliz Milletler Topluluğu'na katıldı. Kıbrıs Cumhuriyeti, bir gelişmiş ülke olarak 1 Mayıs 2004 tarihinde Avrupa Birliği üyesi oldu. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren de Euro para birimini kullanmaya başladı.

Bütün Ülkeler Kıbrıs Cumhuriyeti olarak, Güneydeki Rum devletini görüyor ve yalnızca Rum devleti Avrupa birliğinin üyesi, Türk tarafının bu hakkı bulunmuyor.

Rumlar ve Türkler her iki tarafa geçebiliyor ancak Türklerin Kıbrıs vatandaşı olma şartı aranıyor. Rum tarafına arabasının vergisini vermek kaydıyla Otomobili ile Kıbrıs vatandaşı olan Türkler geçebiliyor. Türkler için iki vatandaşlık sözkonusu hem 1960 Anayasası ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin vatandaşlığını taşıyorlar.

(Devam edecek)