Keşke mi iyi ki mi?
Hangi kelimeye daha yakınsınız?
Keşke öyle yapmasaydım ya da keşke öyle yapsaydım dediğiniz neler var hayatta? Pişmanlıklarınız ne kadar hakim hayatınıza?
İlla ki hata yapmışsınızdır; kendinize belki de başkalarına zarar vermişsiniz.
Bedelini de ödediniz zamanında değil mi? Hatalarınızın bedelini ödediyseniz niye hala kendinize eziyet ediyorsunuz öyleyse keşke diyerek?
"Keşke onu hiç tanımasaydım!" gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?
O kişiyi hayatınıza almasaydınız, neler yaşayacağınızı nerden bilecektiniz?
Zaman makinesine sahip olduğumuzu varsayalım ve o kişiyi hayatınıza aldığınız ana gidelim; bu defa reddettiğinizi, hayatınıza almadığınızı varsayalım.
Acaba bu defa da "keşke onunla olsaydım!" der miydiniz?
Diyebilirdiniz elbette, üstelik oldukça yüksek bir ihtimalle.
Çünkü hayat seçimlerle dolu ve neyi seçerseniz seçin aklınız hep öbür seçenekte kalacak, merak edeceksiniz acaba öbür yoldan gitseydim ne olurdu diye...
Elbette kimse seçimlerinin sonucunda hüsrana uğramak istemez.
Acı çekmeyi kim ister ki?
Ama hayatın kusursuz olmadığını ve olamayacağını biliyoruz ve illa ki eksikler, hatalar olacak. Madem hatalar kaçınılmaz olacak, öyleyse niye az da olsa bize ne kattığıyla ilgilenmiyoruz?
İnsan en çok yanlışlarından öğrenir. Ne kadar çok zorlukla mücadele ederse insan, o kadar çok gelişir, olgunlaşır. Araba sürmeyi öğrenmeye çalışan iki kişiyi düşünelim. Otoban gibi düz ve kısmen daha güvenli bir yolda pratik yapan mı daha iyi bir şoför olur yoksa karmaşanın yoğun olduğu bir şehir içi trafiğinde pratik yapan mı? Ne dersiniz?
Evet, risksiz seçimler yapan kişi için hayat daha huzurlu gibi geçebilir. Ancak karşısına kendi dışında bir zorluk çıktığında bir anda alt üst olma ihtimali de oldukça yüksek. Tıpkı otobandan başka yerde araba kullanmayan birinin ilk defa şehir içinde araba kullanması gibi.
Oysa hayatında cesurca kararlar alan, bedelini göze alarak seçimler yapan kişi için yaşam hem daha anlamlı hem de kendisi daha dayanıklı olacaktır.
"İyi ki bunu yaşadım diyemeyeceğim ama keşke olmasaydı da demiyorum, çünkü yaşamasaydım neler olacağını asla bilemeyecektim." diyebilin.
Keşke ile başlayan cümleler sizi her zaman depresif duygulara sürükleyecektir. İyikiler ise her daim umut ve güven verir. İnsanı en çok hırpalayan duyguların başında gelir pişmanlık ve keşkenin altında yatan tek duygu pişmanlıktır.
Yaşadıklarınızdan pişman olmayın, özellikle kendi seçimlerinizse. Keşke yapsaydım dememek için de harekete geçin. Zaman geçiyor; ne kadar kısa sürede başlarsanız kazancınız da o kadar yüksek olur. Hayalinizde bir orman yaratmak varsa içinizde kalsın istemiyorsanız ağacınızı yetiştirmeyi ertelemeyin. Elinizde fidanla, fidanınızı ekecek en uygun yeri aramayı bırakın ve ilk gördüğünüz yere ağacınızın kökünü salın, ertelemeyin hayatı. Yolculuğun küçük bir adımla başladığını unutmayın.
Son söz; keşkeleri hayatınızdan çıkarın, iyikileri hayatınızın parçası haline getirin. Hatalarınız olabilir, dersinizi alın ve iyi ki yaşamışım deyin.
Umudunuzun ve inancınızın azalmaması dileğiyle...