Artan maliyetler ve yetersiz talep nedeniyle Alanya'da 15 otel satışa çıktı. Satılık oteller arasında tatil köyleri, butik oteller ve apart oteller yer alırken fiyatlar 1 milyar 945 milyon TL’ye kadar yükseliş gösteriyor. Her geçen yıl satılığa çıkan otellerin sayısının artış göstermesi Alanya turizminde yaşanan krizi gözler önüne seriyor.

MALİYETLER BEL BÜKTÜ

İç pazarda yaşanan daralma ve dış pazardaki harcama kapasitesinin yetersiz kalması, Alanya’da da konkordato ilan eden ve satılığa çıkarılan otel sayısının artışına neden oldu. Yüksel maliyetler, dış pazardan yeterli talebin gelmemesi, FTI’ın iflası ile birlikte sektör 2024 yılında umduğunu bulamadı. Gelecek yıllarda katlanarak gelecek olan maliyetlerin altından kalmayacaklarını düşünen tesisler ise satış kararı alıyor.

“MALİYETLER SEKTÖRÜN ALEYHİNE ÇALIŞTI”

Çalışan emeklileri yakından ilgilendiren düzenleme yolda Çalışan emeklileri yakından ilgilendiren düzenleme yolda

Konuya ilişkin konuşan Cengiz Topçu, “İlginç bir turizm sezonunun sonlarına doğru geliyoruz. Bu sene sektör değişik bir deneyim yaşadı. Doluluklarla bir nebze moral bulurken maliyetler ve kur makası sektörün aleyhine çalıştı. Aslında sektöre emek veren bizler her sene yeni bir durumla karşılaşmaktan yorulduk. Ancak sektör dinamik yapısı sayesinde bunu da atlatacaktır.  Diğer taraftan artan maliyetlerin misafire yansıması paydaşların hedeflerine ulaşamaması sonucunu getirdi. Belki bundan sonra hedeflerimizi makul bir hale getirip güncellememiz ve sezona bu şekilde hazırlanmamız gerekiyor” dedi.

“2025’E UMUTLA BAKMAYIN”

2025 yılının da çok farklı bir beklentiye ulaşamayacağını söyleyen Topçu, “Hem gelen misafirin alım gücünün azalması  hem de maliyetlerin ve kur makasının aleyhimize olduğu süreç devam edecek gibi görünüyor. Şehirde bulunan apart otellerin büyük çoğunluğunun yenilenmesi şart. Bu şekilde hizmet vermeye devam etmeleri zor görünüyor. Misafir artık belli bir konforun altında hizmet veren tesisleri tercih etmemeye özen gösteriyor. Buda var olanların çalışma sürelerine 2-3 aya kadar indiriyor. Belki burada uygun kredi koşulları ile bu durumda olan tesislere destek verilebilir.  Sektör dışarıdan göründüğü gibi kolay değil” dedi. -Alkın BİRİCİK

Muhabir: Alkın BİRİCİK