Melbourne Üniversitesi ve RMIT Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma, 2006-2019 yılları arasındaki Household, Income and Labour Dynamics in Australia (HILDA) verilerini inceledi. Bu çalışma, hızlı internetin obeziteye etkisini ele alırken, bulgular Economics & Human Biology dergisinde yayımlandı.
FİZİKSEL AKTİVİTEYİ AZALTAN İNTERNET ERİŞİMİ
Monash Business School’dan Dr. Klaus Ackermann, hızlı internetin insanları daha hareketsiz hale getirerek fiziksel aktiviteyi azalttığını ve bunun sonucunda obeziteye yol açtığını belirtti. Ackermann, “Hızlı internet bağlantısı, insanların Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği fiziksel aktivite seviyesine ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu da daha sedanter bir yaşam tarzına neden oluyor” dedi.
Araştırmacılar, uzun süreli internet kullanımı ile birlikte metabolizmanın yavaşladığını ve bu durumun obeziteye katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca bilgisayar başında geçirilen zamanın, sık sık atıştırmalara yol açtığını ve bu şekilde alınan kalorinin obeziteyi artırdığı belirtildi.
İNTERNET KULLANIMIN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Ackermann, internetin sağladığı alışveriş ve iletişim kolaylıklarının, insanların dışarı çıkma ihtiyaçlarını azalttığını ve bu durumun fiziksel aktiviteyi kısıtladığını söyledi. Elektronik iletişim, aile ve arkadaşlarla yüz yüze görüşme gerekliliğini ortadan kaldırarak, hareket alanlarını daraltıyor.
İNTER HIZI OBEZİTEYİ TETİKLİYOR
Araştırma, Avustralya'daki internet hızındaki %1’lik bir artışın, vücut kitle indeksinde (BMI) 1.57 kg/m2 artışa ve obezite oranlarında %6.6'lık bir yükselmeye yol açtığını ortaya koydu. Bu durum, hızlı internetin, fiziksel aktiviteyi azaltarak obeziteyi artıran bir etken olduğunu gösteriyor.
OBEZİTE HEM SAĞLIK HEM EKONOMİ İÇİN OLUMSUZ
Obezite, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarının riskini artırırken, ekonomik açıdan da büyük bir yük oluşturuyor. 2022 yılı itibarıyla Avustralya'da yetişkinlerin yaklaşık %65.8’i fazla kilolu veya obez olarak kayıtlara geçti. 2018’de obezitenin ülke ekonomisine maliyeti 11.8 milyar dolar iken, bu rakamın 2032 yılına kadar 87.7 milyar dolara çıkması öngörülüyor.