İklim Krizi

Abone Ol

Son yayınlanan ABD istihbaratının hazırladığı raporda, iklim değişikliğinin uluslararası alanda gerilimlere yol açacağı değerlendirmesinde bulunuldu. İlk olma özelliği taşıyan 'İklim Değişikliği ile ilgili Ulusal İstihbarat Tahmini' raporu, iklimin 2040 yılına kadar ulusal güvenlik üzerindeki etkisini inceledi. Rapora göre, ülkeler nasıl mücadele edileceği konusunda anlaşmazlık yaşayacak ve iklim değişikliğinin etkileri en çok uyum sağlamakta zorlanacak olan yoksul ülkelerde hissedilecek.
ABD'deki 18 istihbarat kuruluşunun toplu görüşünü yansıtan 27 sayfalık rapor; işbirliği yapmayan, tehlikeli rekabete ve istikrarsızlığa doğru giden bir dünya resmi çiziyor. Raporun, Kasım ayında Glasgow'da ülkelerin uzlaşma arayacağı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı COP26 İklim Zirvesi'nden hemen önce yayımlanması ise manidar...
Rapora göre, ülkeler ulusal ekonomilerini korumaya ve yeni teknoloji geliştirmede avantajlı konuma geçmeye çalışacaklar. 20'den fazla ülkenin toplam ihracat gelirlerinin %50'sinden fazlasının fosil yakıtlara bağlı olduğu hatırlatılan raporda, bazı ülkelerin önlem almaya direnebileceği kaydediliyor.
Raporda, "Fosil yakıt gelirlerindeki düşüş, iklimin etkilerini daha yoğun hissedeceği tahmin edilen Orta Doğu ülkelerini daha da zorlayacaktır" deniyor. Rapor yakın bir zamanda, iklim değişikliğinin etkisinin dünya çapında hissedileceği konusunda uyarıyor.
Rapora göre gelişmesini tamamlamamış ülkeler koşullara uyum sağlama konusunda zorlanacaklar, bu da istikrarsızlık ve iç çatışma risklerini artırıyor. Sıcak hava dalgaları ve kuraklıkların, elektrik arzını da zora sokabileceği belirtiliyor.
Yakın gelecekte suya erişimde de bir sorun olacak. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da, yüzey su kaynaklarının yaklaşık %60'ı birden fazla ülkenin sınırlarına giriyor. Ülkemizde de sınır aşan sular konusunda benzer durumlar var... Pakistan ve Hindistan'ın uzun süredir devam eden su sorunları var. Raporda, Mekong Nehri havzasının Çin ile Kamboçya ve Vietnam arasında sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor.
Bir ülkenin iklim değişikliği ile mücadele için kendi başına karar vermesi rapora göre bir başka risk kaynağı olarak gösterilmiş. Rapor, iklimin artık güvenlik politikalarının merkezi bir parçası olduğunu ve mevcut sorunları derinleştirmenin yanı sıra yenilerini de yaratacağını vurguluyor...
Henüz virüsün etkilerini atlatamamışken, yine tüm dünyayı etkileyecek olan yeni bir krize hazırlıklı olmalı, dünyayı yakından takip etmeli, vatansever bilim insanlarını dinlemeliyiz...