Yaz denildiğinde akla gelen ilk meyvelerden biri olan şeftali hem lezzetiyle hem de sağlık faydalarıyla dikkat çekiyor. Şeftali, ılık ve sıcak havaları seven bir meyvedir bu nedenle de şeftali yetiştirmek için en uygun iklim Akdeniz iklimidir. Akdeniz bölgesinin sıcak ve ılıman havası, şeftali üretimi için ideal ortamı sunar fakat sadece Akdeniz Bölgesi'nde değil, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde de şeftali yetiştiriliyor. Türkiye'de en yaygın olarak şeftali üretimi yapılan yerler Akdeniz Bölgesi ve Bursa'dır. Marmara Bölgesi'nde ise Sakarya ve Çanakkale illerinde de şeftali yetiştirilir. ÖTe yandan Ege, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bazı illerinde de bu lezzetli meyve üretilmektedir.
Özellikle yaz aylarında pazarlarda ve marketlerde taze olarak satılan şeftalinin sezonu dışında fiyatında artış olabiliyor. Şeftali bu mevsimlerde markette ortalama 70 TL'den satılıyor.
ŞEFTALİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Vitamin deposu
Şeftali, A ve C vitaminleri bakımından zengin bir meyve olan şeftalinin 1 tanesi A vitamini ihtiyacınızın yüzde 6'sını ve C vitamini ihtiyacınızın yüzde 15'ini karşılar. Ayrıca, şeftali vücuda E ve K vitamini, folat, demir, potasyum, magnezyum, fosfor, manganez, çinko ve bakır gibi önemli mineralleri de barındırır.
Bağırsak sağlığını destekler
Lif açısından zengin olan şeftali sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olurken, kabızlık riskini azaltır ve bağırsaklardaki faydalı bakterilerin beslenmesini sağlar. Öte yandan kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Kalp sağlığını korur
Kalp sağlığını destekleyen bir meyve olan şeftali içeriğindeki potasyum, kalp damarlarını korur ve yüksek tansiyon ile kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Böylelikle kalp hastalıkları riskini azaltmaya katkı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
C vitamini bakımından zengin olan şeftali, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlarken içerdiği antioksidanlar vücutta hücre hasarlarını onarır, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Düzenli olarak haftada en az iki porsiyon şeftali tüketmek, özellikle menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini aza indirebilir.
Demir seviyelerini artırır
Demir açısından da önemli bir kaynak olan şeftalinin bir tanesi yaklaşık 0.3 mg demir içerir. Yeterli demir alımı, vücutta sağlıklı oksijen taşımasını sağlar ve yorgunluk gibi demir eksikliği belirtilerini azaltabilir. -Haber Merkezi