Sağlıklı beslenme programlarında sıkça yer alan avokado, yüksek miktarda magnezyum, vitamin ve mineraller içermesiyle öne çıkar. Yapılan çeşitli araştırmalar, her gün bir avokado yemenin kilo kontrolüne yardımcı olmasının yanı sıra kalp ve damar sağlığına da katkı sağladığını ortaya koyuyor.
Avokadonun içeriğinde bulunan oleik asit ve linoleik asit, kolesterol seviyelerini dengelemeye destek olurken, yağ içeriğinin %60'ının doymamış yağlardan oluşması, kan basıncını düşürmeye katkı sağlar. Ayrıca potasyum, folat ve lif bakımından oldukça zengin bir besindir.
Yüksek E vitamini içeriğiyle avokado, göz sağlığını koruyarak makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) riskini azaltır. K vitamini ise kemik sağlığı üzerinde olumlu etkiler yaparak osteoporoz riskini düşürür.
Ruh sağlığına da olumlu etkileri olan avokado, depresyon azaltıcı özellikler taşır. Potasyum açısından zengin olması nedeniyle, potasyum eksikliğine bağlı yorgunluk riskini azaltır.
Avokadonun lif bakımından zengin olması, sindirim sistemine fayda sağlar ve kabızlığı önleyici etki gösterir. Aynı zamanda antimikrobiyal özelliklere sahip olan avokado, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
Bitkisel yağ içeriği sayesinde avokado, vücuttaki iltihaplarla savaşarak kilo yönetimine destek olur. Düzenli tüketimi, sağlıklı bir kilo dengesinin korunmasına katkı sağlar.
Bir avokadonun yarısı, günlük B6 vitamini ihtiyacının %15’ini karşılar ve bu vitaminin eksikliği, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Beta karoten ve A vitamini içeriği ise beyin fonksiyonlarını desteklerken, lutein hafızayı güçlendirebilir.
Amerikan Kalp Derneği’nin yayımladığı bir çalışmada, altı ay boyunca her gün bir avokado tüketmenin kilo kontrolünü sağladığı belirtilmiştir. Ayrıca 2019’da yayımlanan başka bir araştırma, günlük avokado tüketiminin özellikle kadınlarda iç organlardaki yağ oranını azalttığını ortaya koymuştur.
ABD’li bilim insanları, avokadonun düzenli tüketildiğinde tıkalı damarları açabildiğini ve kötü kolesterol seviyelerini düşürdüğünü tespit etmiştir. Yine Amerikan Kalp Derneği’nin bir çalışması, avokadonun kardiyovasküler ve koroner kalp hastalığı riskini %16 ile %22 oranında azaltabileceğini göstermiştir. -Haber Merkezi