Hasatta çiftçi yalnız,  yanlış hasat yapıyoruz !

Abone Ol

Ülkemiz Meyve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahiptir. Armut’tan Zerdaliye kadar (A’dan Z’ye) tüm meyve türlerinin üretilmesi, hasata getirilmesi, bir emek, bir alınteri gerektiriyor. Üreticinin bayramıdır hasat, düğünüdür hasat, borcunun ödendiği gündür hasat, hayallerinin yeniden kurulduğu gündür hasat, koca bir yıl bekle, asla bir olumsuzluk yaşamaması adına, dikkatli olması şarttır üreticinin, Hasat yapıyoruz, pazarda oluşan fiyat, yada Devletin belirlediği taban fiyat ne olursa olsun, yeterki tekniğine uygun hasat işlemi yapılmış olsun, Erken yada geç hasat asla doğru değildir. Gelin bunu Avokado meyve türünde irdeleyelim, Ülkemizin yaklaşık 6 bin ton Avokado üretimi var. Ancak 2021 yılı aşırı sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle yoğun meyve dökümü gerçekleşmiş olup, rekolte ciddi oranda düşecektir. Peki Üretilen Avokadonun tamamı gerçekten tüketilebiliyormu? Bence HAYIR !.. Üreticimiz erkenden hasat yapıyor, Avokado türünde hasat kriteri ‘’Kuru Madde’’ miktarına göre yapılmalıdır. Kuru madde miktarı Yüzde 20-22 arasında olmalıdır. Bu oranı yakalamadan meyve ağaçtan kopartılırsa, olgunlaşması çok geç olur, çürür, meyve eti bozulur, Hızlı etilen üretimi olacağı için sofralık özelliği kaybolur. Peki Üretici Kuru madde miktarını nasıl bilecek, kuru madde oranını nasıl tayin edecek, Üretici yanında manevi desteğini hissettiği; Ziraat Odası, İlçe Tarım, İhtiyaçlarını sağladığı Tarım Kredi’ler ne güne duruyor, hani derlerya laf değil icraat lazım,
Üreticiden ÇKS belgesi için bedel alalım, analizler için bedel alalım, toplantılarda üreticileri temsil eden yapıda görünelim, ama reticinin asli geliri olan ürününü Hasat yaparkende , doğru zamanda hasat yapması için ne gerkiyorsa yapalım, Avokado diyince Aklımıza Alanya gelsin , Gurur duyguduğumuz Sn Dışişleri Bakanımız ÇAVUŞOĞLU’nun Ulusak kanallarda, Dinçliğini-Enerjik olmasını Avokadoya bağlarken, biz Avokado üreticisi olarak, hasadı neye göre yapacağımızı bilmiyoruz, Dünya Avokado üreticisi Kuru madde esasına göre hasat yaparken, Alanyalı Avokado üreticisi kuru maddeye göre değil, cebine göre-ihtiyacına göre hasat takvimini belirliyor, Cebe göre hasat, teknikmi ? Cebe göre hasat edilen Avokadolar çürümeden-bozulmadan, tüketicinin sofrasına ne kadarı gidiyor? Yada zincir marketler alım yaparken kuru maddeye göremi alıyor? Biliyormuyuz ? HAYIR, Çözüm çok basit, Avokado türünde, Kuru maddeyi (Brix) tesbit eden cihazı alıp, Hasat öncesi sahada detaylı ölçümler yapılmalı, doğru hasat takvimi belirlenmelidir. Gerekirse Avokado türünde hasat takvimini İlçe tarım belirleyip, çiftçilere bir şekilde duyurmalıdır. Üreticinin yanında sözde değil, özde bulunmak esas olmalıdır.