Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı için sektörel planlama ile kullanımların ölçülmesi ve kayıt altına alınması. Tüm sektörlerde su verimliliği sağlayan tekniklerin ve teknolojilerin kullanılması. Arıtılmış atık su, tarımsal sulamadan dönen su, gri su, yağmur suyu, deniz suyu gibi alternatif kaynakların kullanımı. Su kayıplarına neden olan veya olabilecek durumların tespiti ve önlenmesi. Suyun verimli kullanımına ilişkin teknolojilerin ve uygulamaların kullanımı.
Havuzlar, AVM'ler, eğitim kurumları ve yurtlar, sağlık kuruluşları, konaklamalı turizm işletmeleri, illerdeki tren ve otobüs terminalleri, OSB'ler, sanayi siteleri ve serbest bölgeler gibi belirlenen yerler, 12 ay içinde "su verimliliği sistemleri" kuracak. Bu sistemleri kuranlar, mavi, yeşil ve turkuaz olmak üzere üç seviyede belge alabilecek. Mavi belge, yeşil belge için içme suyu sistemlerindeki su kayıp oranının büyükşehir ve il belediyeleri için en fazla %25, diğer belediyeler için en fazla %30 olması gerekecek. Turkuaz belge için ise bu oran %20'ye düşecek ve gelir getirmeyen su oranı ile su kayıp oranı arasındaki fark %5 ve altında yer alacak. Mavi belge sahiplerinin belge geçerlilik süreleri 3 yıl, diğer faaliyetler için ise 5 yıl olarak belirlendi. Yeşil ve turkuaz belgelerin geçerliliği de 5 yıl olacak.
Kent genelinde kentsel, endüstriyel ve tarımsal su verimliliği hedeflerine ulaşılmasını sağlayacak ve 5 yıllık planlamayı kapsayacak "su verimliliği il planları" da hazırlanacak.
Planın kentsel su verimliliği bölümü kapsamında içme suyu kayıplarının azaltılması, bina ve yerleşkelerde su verimliliğinin sağlanması ve alternatif su kaynaklarının kullanımına ilişkin tedbirler uygulanacak. -Haber Merkezi