Hangi Dondurma Sağlıklı?

Abone Ol

Dondurma, yaz mevsiminin gelmesi ile bolca tüketilen ve özellikle çocuklarımız tarafından çok sevilen bir gıdadır. Her yaş grubunun tükettiği bir gıda olan dondurmanın daha sağlıklı olanını seçmek oldukça önemlidir. Aksi halde neler olabileceğine birlikte bakalım.

Normalde bilinen hali ile dondurmanın içinde sadece süt, salep ve şeker olması gerekir. Meyveli yapılırsa meyve parçacıkları veya özütü ilave edilebilir. Bu doğal hali ile kısıtlı miktarda dondurma tüketilmesinin belirgin bir riski söz konusu olmayabilir. Ama günümüzde hazır ve ambalajlı dondurmaların yaygınlaşması ile birçok gıda katkı maddesi işin içine girmiştir. Bu sebeple dondurmaya hangi kimyasal katkı maddelerinin katıldığını ve ne gibi riskler içerebileceklerini bilmek gerekir. Ambalajsız olsa bile doğal yapılmayan veya ambalajlı dondurmalarda; renklendirici (gıda boyaları), karışımı sağlayan emülgatör (Hayvansal kaynaklı olabilen mono ve di gliseridler içerebilen), kıvam arttırıcı (hayvansal kaynaklı olabilen jelatini de içeren), koruyucu katkılar, gliserol, aromalar (bazılarının çözünmesi az miktarda alkol içinde mümkün olabilir), tatlandırıcı olarak şeker yerine yüksek fruktozlu mısır şurubu (daha önce muhtemel zararlarını uzun uzun anlatmıştım) gibi birçok kimyasal veya doğal katkı maddesi bulunabilmektedir. Bu gıda katkı maddelerinin muhtemel zararlarını anlatmak için tek bir örnek vereyim. TÜBİTAK desteği ile yaptığımız ve uluslararası bir kongrede tebliğ olarak sunduğumuz araştırmanın yayınlanan sonuçlarına göre; sadece gebelikte, anne karnında belirli dozda yapay gıda boyalarına maruz kalmak, deney hayvanlarının yavrularında dokularda bozulma ve kansere yatkınlık riski oluşturabiliyor. Yani sağlıklı beslenme konusunun şakası yok. Yapılan binlerce araştırmanın gösterdiği sonuçlara göre gıda katkı maddeleri birçok risk barındırıyor. Bu sebeple mümkün olduğu kadar tamamen kaçınmak, mümkün değilse en az zararlı olanı seçmek önemlidir. Bu konuda size, Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN imzalı, kolay anlaşılır ve pratik üç kaynak önerip yardımcı olmaya çalışacağım:

Birincisi: Server İletişim Yayınlarından çıkan ve bilimsel araştırmalar ışığında, basitçe sağlıklı gıda seçimini örnekli biçimde anlatan, renkli, resimli bir kitap olan: ‘Tüketici Rehberi’ sağlıklı gıda seçimi için çok iyi bir kaynaktır.

İkincisi: TRT Haber kanalında, her cumartesi günü saat 14.25’te yayınlanan; ‘Sepette Sağlık ve Lezzet’ programı. Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN hocamın, bilimin ışığında sağlıklı gıda seçimine uygulamalı olarak açıklık getirdiği bir program. İnternette arşiv bölümlerine de ulaşılabiliyor.

Üçüncüsü: Akra FM radyo kanalında yayınlanan ve birer ürünün seçimini içeren beşer dakikalık kısa bölümlerden oluşan, ‘Tüketici Rehberi’ isimli program. İnternette arşiv bölümlerine de ulaşılabiliyor. Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN hocamın sağlıklı gıda seçimi için kısa, net ve hızlı bilgi aktardığı değerli bir program.

Dondurma deyip geçmeyelim. Yaz aylarında kişi başına belki de on kilolarca tüketilen bu gıdanın doğal ve sağlıklı olması çok önemlidir. Bunun için mümkün oldukça doğal hazırlanmış dondurmayı tercih edelim. Porsiyon miktarını ve yeme sıklığını kontrol altında tutalım. Toroslarda doğal olarak kar, buz ve meyve özütü ile hazırlanan ‘Gerçek Karlamaç’ gibi gıdalar da sağlıklı bir tercih olabilir. Veya sizin evde benzer gıdaları yapmanız mümkündür. Sağlıklı beslenmek ve ideal kiloda kalmak ancak sağlıklı beslenmek konusunda bir yaşam tarzı oluşturmakla mümkündür. Yukarıda saydığım ve kolay anlaşılabilir olan bilimsel kaynakları dikkate alarak, yaz mevsimi boyunca sağlıklı beslenelim. Beklenen muhtemel yaşam süresini arttırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek ancak doğal ve sağlıklı beslenmekle mümkündür. Doğal ve gerçek dondurmanızı sevdiklerinizle afiyetle yemeniz dilekleriyle. Sağlıkla kalın. Saygılarımla.