2024 sezonu için tarım, inşaat, hal ve daha birçok alanda çalışan işçilerin günlük yevmiyesi dudak uçuklatıyor. Alanya’da da işçilerin kademe, bilgi ve tecrübeleri dahilinde fiyatların değişkenlik gösterdiğini belirten sektör temsilcileri, yüksek fiyatlara rağmen çalışacak işçi bulamadıklarından yakınıyor. Meslek liseleri ve Mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin daha çok teşvik edilmesinin ülke geleceği adına çok önemli olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri devlet yetkililerine çağrıda bulundu.

“GÜNLÜK YEVMİYE MİNİMUM BİN 500 TL”

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe’den alınan bilgilere göre ilçede günlük çalışan bir tarım işçisinin yevmiyesi ortalama bin 500 TL’den başlıyor. Göktepe açıklamasında, “Herkes çalışacak işçi arıyor. Bizim Alanyamızda budama, fidan ayarı, avokado ve sert çekirdekli işlerde 2 bin TL yol masrafı ve yemek karşılığında olmak üzere. Normal kadın çalışanın yevmiyesi bin 250 TL, normal erkek işçi yevmiyesi ise ortalama bin 500 TL. Bunun yanı sıra işçi bulmak artık çok zor” dedi.

“İŞÇİ BULAMIYORUZ”

Alanya Hal Derneği Başkanı Adem Kaya ise, “Alanya Halinde çalışan günlük işçinin yevmiyesi minimum bin 100 TL’den başlıyor. Ustalık ve tecrübesine göre de bin 500 TL’ye kadar yükseliyor. Buna rağmen yine işçi bulmak imkansız gibi bir şey” dedi.

2025 yılında emekli olacaklara kötü haber: Daha az maaş alacaklar 2025 yılında emekli olacaklara kötü haber: Daha az maaş alacaklar

“YEVMİYE ARTTI, İŞÇİLİK AZALDI”

Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker ise, inşaat işçisinin deprem felaketinin ardından, deprem bölgesine yoğunlaştığını ve bu bölgede çalışacak işçinin bulunamadığını aktarı. Küçüker, bir inşaat işçisinin günlük yevmiyesinin minimum bin 500 TL’den başladığını belirterek, “Niteliği ve vasfına göre değişmekle birlikte günlük inşaat işçisinin yevmiyesi bin 500 TL civarında. İşçiler daha düşük maaşları zaten kabul etmiyorlar.  Bunlar çok yüksek rakamlar. Artık metrekare üretimi de düştü. Örneğin bir seramik ustası iki sene önce günde 25 m2 seramik yaparken şimdi ise 8-10 m2 döşeme yapıyor. Bu da bize hem vakit hem de maliyet olarak yük bindiriyor. Nitelikli iş gücü ciddi şekilde azaldı. Üniversitelerde artık meslek yüksekokullarına ve teknik okullara teşvik edilmesi gerektiğini sürekli savunuyoruz. Şuan sektörün ihtiyacı olan seramik ustası, alüminyum ustası gibi ara elemanlar. Ülkemiz deprem yaşadı o bölgede ciddi bir yoğunlaşma ve üretim var. Bu da işçiye ulaşmamızı daha da zorlaştırıyor. Maliyetlere de gelince vatandaşa yansıyor. Öyle olunca bir daire bu fiyat olur mu? şeklinde serzenişler oluyor. Ama piyasa belli. Üretim az maliyet çok” dedi.  -Alkın BİRİCİK
 

Muhabir: Alkın BİRİCİK