Fast food diye bilinen, işlenmiş, kalorisi yani enerji içeriği yüksek, çoğunlukla kan şekerini hızlı biçimde yükselten, lezzet arttırıcı ve cazip gösteren çeşitli gıda katkı maddeleri içeren gıdalar günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir.
Sağlıklı yaşam ne yediğini bilmekle başlar. Basit prensiplere dayanır. Daha çok hareket, daha çok su tüketimi, doğal, dengeli ve temiz gıdalarla beslenme sağlıklı yaşamın temellerini oluşturur. Bir gıdanın en sağlıklı hali en az işlenmiş ve en az katkılı halidir. Fast food kültüründe tüketilen gıdalar ise büyük dönüşümlere tabi tutulmuş, doğal halinden uzaklaştırılmış gıdaların birçok işleme maruz kalarak uzun süre bekledikten sonra tüketiciye ulaşmış formlarıdır. Ayrıca Tarım Bakanlığının resmi tağşiş raporlarında akla, hayale gelmeyen kötü uygulamaları, her türlü kötü malzemenin kullanımını, her türlü sağlıksız etin ve kötü katkının işlenmiş gıdalar katılması ile tüketiciyi yanıltan üreticilerin varlığı görülmelidir.
Fast food tüketiciye neden lezzetli gelmektedir? Lezzet arttırıcı gıda katkı maddelerinin kullanımı başlıca etkendir. Ayrıca sağlıksız pişirme ve tüketme koşulları da bu duruma yardımcı olmaktadır. Çok sıcak tüketilen gıdalar, doğal olmayan tatlandırıcılar, kimyasal boyalar ve bir kısmı alkol içinde çözünebilen aroma vericiler bir araya gelince rengi, kokusu ve tadı cazip gelen ama aslında doğal bir gıda olmaktan uzaklaşmış gıdalar karşımıza çıkmaktadır.
Mutfak kültürümüzü ortadan kaldıran, geleneksel yemeklerimizi kötü gösteren, bizleri fast food tarzı beslenmeye iten birçok yanlış motivasyon unsuru popüler kültür aracılığıyla sürekli pompalanmaktadır. Şık restoran ve kafelerde boy göstermekle sosyal statü kazandığı düşüncesi aşılanan insanların, bu mekanlarda ne yediğini ve içtiğini sorgulaması bir tabuya dönüşmüştür. Yüzlerce çeşit sağlıklı, doğal ve lezzetli yiyeceğimiz, içeceğimiz olmasına rağmen içinde çeşitli katkıları içeren, karışım halindeki kahve benzeri içeceklere, gazlı ve katkılı, kimyasal boyalı meşrubatlara, sağlıksız ve kilo aldırıcı, ciddi hastalık oluşturma riski olan atıştırmalıklara ve yemeklere çok yüksek ücretler ödeyip tüketilmesi izah edilemez bir durumdur. Bunların tamamına sağlıklı ve doğal alternatif üretebiliriz. Yeter ki beslenme konusunda uyanık ve tutarlı olalım. Evimizde, çekirdek ailemizle aynı sofrada, doğal ve sağlıklı beslenmek, içeriği bilinen temiz yemekleri yemek vazgeçilmez önceliğimiz olmalıdır. Her öğünde; karışık sebzeli salatalar, cacık, ayran, yoğurt, turşu, yeşillikler, bol su gibi çok pahalı olmayan ama sağlık yönünden paha biçilmez faydalar taşıyan gıdalar soframızdan eksik edilmemelidir. Bu yemekleri ailece beraber hazırlamak da motive edici bir fikir olabilir. Hastalıkları önlemek zannettiğimizden daha çok elimizdedir. Sağlıkla kalın.