Gündem

Ev sahipleri Antalya ve Alanya'da yeni dönem: Devletin radarına girebilirsiniz

Abone Ol

Kira geliri beyan dönemi yaklaşırken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) denetimlerini sıklaştırıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Kira gelirini beyan etmeyenleri de mercek altına aldık" açıklamasının ardından, kira geliri beyanında yeni dönem başladı.

Kira geliri beyan sınırı ne kadar?

2024 yılı için yıllık 33 bin lira, aylık ise 2 bin 750 lira üzerindeki kira gelirleri beyan edilmeli. Aksi durumda usulsüzlük kapsamında cezalar ve faizli ödeme yükümlülükleri bulunuyor.

Kira geliri beyan etmeyenleri nasıl tespit ediyorlar?

GİB, kira gelirini beyan etmeyenleri tespit etmek için tapu ve nüfus verilerini inceliyor. Buna göre, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4.5 milyon konutun fiili tespitleri sağlanacak.

Kira sözleşmesi olmayanlar nasıl tespit edilecek?

Kira sözleşmesi olmayanlar, "1 kişinin 1 ikametgâhı ve aile konutu olur" prensibinden hareket edilerek tespit edilecek. Kişinin kendi oturduğu Mernis (ikametgâh) adresine kayıtlı adresi dışındaki tespit edilen diğer konutunun ne şekilde kullanıldığını ispat etmesi gerekiyor.

Kira geliri beyan etmemenin cezası ne kadar?

Kira gelirini beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler öncelikle istisna tutarını yani 2023 için geçerli olan 21.000 TL, 2024 için 33.000 TL istisnayı kullanamazlar.

İkinci olarak beyanname vermeyenlere veya eksik beyan edenlere 2 kat ‘birinci derece usulsüzlük’ cezası kesilir ve kira geliri ilgili komisyon tarafından takdir edilir. Hiç beyan etmeyenler tamamı için; eksik beyan edenler ise eksik kalan kısım için vergiyi bu bedel üzerinden öderler, yine tüm bu vergi ve cezalar için aylık yüzde 1.40 yasal faiz uygulanır.

Kira beyannamesi nasıl hazırlanır?

Kira beyannamesi geliri elde eden kişinin ikametgâhının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine gidilerek de verilebilir, e-Devlet sistemi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasına gidilerek Hazır Beyan Sistemi üzerinden doldurularak da verilebilir.

Beyannameler 2023 dönemine ait mükellefler için 1 Mart - 31 Mart (akşamına kadar) tarihleri arasında düzenlenmek zorunda. Ödemeler ise mart ve temmuz olmak üzere 2 taksit şeklinde yapılır.

Kiracılar açısından ev sahibinin yanlış veya eksik beyanı bir sorun teşkil eder mi?

Kiracılar konutlarda elde edilen gelirler konusunda bir sorumluluğa sahip değil. Sadece iş yeri kira sözleşmeleri için elde edilen gelirlerin beyan edilmesi konusunda mal sahibi de kiracı da gelirin eksik beyan edilmesi veya hiç beyan edilmemesi kapsamında sorumlu olacaklardır.

Kira geliri beyanında aracı ödeme mümkün mü?

Kira geliri beyanında, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden gelirleri beyan edebilirler. Ayrıca ikametgâhın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de bu işlem yapılabilecektir. Bir diğer yöntem ise 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu gereği elektronik beyanname gönderme yetkisi almış aracı meslek grupları (serbest muhasebeciler, yeminli mali müşavirler vb.) vasıtası ile yapılabilmektedir.

Sonuç olarak, kira geliri beyanında yeni dönem başladı. GİB, denetimlerini sıklaştırarak kira gelirini beyan etmeyenleri tespit etmeye çalışıyor. Kira geliri beyan etmemenin cezası ağır olduğu için, kira geliri elde edenlerin beyannamelerini zamanında vermeleri gerekiyor. -Haber Merkezi