Antalya’da Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından başlatılacak OGM Orman Okulları Projesi’nin mevzuat, müfredat ve uygulama esaslarının oluşturulması amacıyla bir çalıştay düzenlendi. Etkinliğin açılışı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in katılımıyla gerçekleşti. Karacabey, Türkiye'nin Avrupa’da en çok ağaçlandırma yapan ülke olduğunu ve dünya genelinde 4. sırada yer aldığını belirtti.
İklime Dirençli Ormancılık Projesi kapsamında hayata geçirilecek OGM Orman Okulları’nın altyapısını oluşturmak amacıyla düzenlenen çalıştay, 18-20 Kasım tarihleri arasında Antalya’da başladı. Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, açılış konuşmasında Orman Okulları’nın, çocuklara doğa sevgisi aşılamada ve çevre bilinci kazandırmada önemli bir rol üstleneceğini vurguladı. Derince, çocukların oyun ve keşif yoluyla eğitim alarak, ekosistem farkındalığı kazanacağını söyledi.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise, çalıştayın gelecek kuşaklar adına büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, "Bu projeyle çocuklara orman ekosistemini tanıtacak ve uzun vadede faydalarını göreceğimiz bir çalışmanın ilk adımını atıyoruz" dedi. Karacabey, uzman akademisyenlerin katkılarıyla OGM Orman Okulları’nın profesyonel bir şekilde hayata geçirileceğini belirtti.
AVRUPA'DA LİDER
İklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli ormancılık projelerinin önemine değinen Karacabey, OGM’nin 185 yıllık birikimle, bilimsel yaklaşımları ve yeni teknolojileri birleştirerek dünya ormancılığına katkıda bulunduğunu söyledi. Karacabey, Türkiye’nin orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu ve Avrupa'da lider konumda yer aldığını vurguladı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2020 raporuna göre, Türkiye’nin dünyada orman varlığını en çok artıran altıncı ülke ve Avrupa’da birinci olduğunu belirten Karacabey, geçmiş yıllarda yapılan başarılı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti. Ormanların sürdürülebilirliğini sağlamak adına yapılan ağaçlandırma ve bakım çalışmalarının önemine dikkat çekti.
OGM Orman Okulları Projesi kapsamında çocuklara doğa sevgisinin kazandırılacağını ve doğayla iç içe bir eğitim modelinin uygulanacağını belirten Karacabey, "Çocuklarımıza ormanı tanımayı öğreteceğiz. Akşamları öğretmenleriyle birlikte yürüyerek, sessizlik içinde ormanın sesini dinlemelerini sağlayacağız. Toprağa dokunacaklar, rüzgarda ağaçların sesini duyacaklar. Böylece doğayı hissederek ve deneyimleyerek öğrenecekler" dedi.
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Mehmet Koç, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Taşkın Ekici, çeşitli akademisyenler ve Orman Bölge Müdürlüğü çalışanları katıldı.
Karacabey, bugüne kadar 1.927 adet Orman Parkı kurulduğunu ve bu alanlarda 45 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Orman Parkları’nın ülke ekonomisine yaklaşık 7,5 milyar lira katkı sağladığını belirten Karacabey, odun dışı ürünlerin üretim miktarının da 1 milyon 200 bin tona ulaştığını ifade etti. -İHA