Depresyon nedir ve belirtileri nelerdir?

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Dünya’da 350 milyon insan depresyon ile mücadele ediyor. Yani dünya nüfusu ile oranlandığında her yüz kişiden beşi (%5) depresyon sebebiyle zor hayatlar yaşıyorlar. Bu demek oluyor ki herhangi bir yakınınız, değer verdiğiniz herhangi bir arkadaşınız ve belki de siz depresyon ile mücadele ediyor olabilirsiniz.
Depresyon; kişinin yaşam enerjisini, canlılığını, işlevselliğini yitirmesine sebep olan ciddi bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar depresyonda olan insanların neredeyse yarısının depresyonun farkında olmadan, herhangi bir tedavi almadan hayatlarına devam ettiklerini göstermektedir. Zihinsel bir rahatsızlık olması, uzun süreli keyifsizliklerin olağan karşılanması, depresyonun diğer rahatsızlıklara göre daha zor anlaşılmasına sebep oluyor. Örneğin, mide problemi yaşadığımızda, bunun bir problem olduğunu daha kolay fark edebiliyoruz. Ancak depresyon halini bu kadar hızlı anlayamıyoruz. Zor anlaşılmasının sebeplerinden bir diğeri ise, dönemsel bir mutsuzluk ile depresyonun birbiri ile karıştırılıyor olması. Hepimiz zaman zaman kendimizi mutsuz hissedebiliriz. İşten çıkarılma, birisi ile tartışma, bir yere gecikme gibi birçok olay bizi keyifsiz bir moda sokabilir. Ancak bir süre sonra eski ruh halimize geri döneriz. Ve mutsuz hal ortadan kalkar. Fakat depresyon dönemsel mutsuzluk halinden çok daha fazlasıdır. Peki, nedir bu depresyon? Depresyondan bahsedebilmek için çeşitli belirtilerin var olması gerekir. Bu belirtileri sıralayacak olursak,
1. Gün boyu süren düşük duygu durumu,
2. Etkinliklere karşı ilgide belirgin azalma,
3. İştahta aşırı artma ya da azalma,
4. Aşırı uyku ya da uykusuzluk hali,
5. Yorgunluk, bitkinlik ya da enerji kaybı,
6. İşe yaramaz, değersiz hissetme,
7. Konsantrasyonda azalma,
8. Yinelenen intihar düşünceleri,
9. Yerinde duramama ya da yavaşlık,
Eğer bu saydığım belirtilerin en az 5 ine sahipseniz ve 2 haftadan fazla süredir bunlarla mücadele ediyorsanız, bir uzmana danışmanın vakti gelmiş olabilir. Unutmayın depresyon tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Onunla yaşamak zorunda değilsiniz.