Deniz Salyasını, Sümüğünü Kusarda Dimçay’ı Kusmaz Mı ?

Abone Ol

Günlerdir türlü türlü sıkıntılar ile boğuşurken başımıza birde deniz salyası denilen müsilaj illeti musallat oldu. Genelde kapalı denizlerde, göllerde ve durgun sularda olan bu müsilaja açık denizlerde çok rastlanmamakta. Alanya olarak açık denizlere sahip bölgemizde henüz böyle bir oluşum görünmese de bu şekilde kirletmeye devam edersek gerekli tedbirleri yerinde ve zamanında alıp hazırlıklarımızı yapmazsak mutlaka musilaj bizi de birgün yoklayacaktır.
Nedir bu deniz salyası, sümüğü veya kusmuğu? Bilimsel adı müsilaj olan bu deniz zararlısı illet nasıl oluşur ? Nasıl ürer kısaca ve basit olarak bir bakalım. İşin başında yine kendi eliyle doğayı kirleten ve katleden biz insanlar varız. Öncelikle evsel atıklar, pis su ve arıtma tesislerinin tam olarak hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan veya işlenmeden denize verilmesi, endüstriyel atıkların kontrolsüzce doğaya bırakılması nedeniyle su içinde çözünmüş oksijen miktarının azalarak besin parçacıklarının çoğaltması sonucunda ekolojik kalitenin düşmesi nedeniyle deniz suyu sıcaklığının da yüksek seyretmesi sebebiyle aşırı çoğalan bakteri ve hücreciklerin kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde sümüğe veya salyaya benzer kusmuk görünümlü müsilaj oluşmaktadır... İşaretlerini yıllar önceden veren müsilaj tehdidine karşı zamanında yapılmayan mücadele bugünlerde hem insan sağlığını hem de denizlerdeki canlı hayatını tehdit etmektedir. Daha da geç olmadan gerekli bilimsel adımların atılarak top yekun mücadeleye geçilmelidir…
Bölgemiz açısından hem içme suyu, hem de sulama suyu olarak kullanılması ile muhteşem doğasıyla, turizme yaptığı katkı ve ekonomik getirisi ile, tanınırlığı ile ayrı bir öneme sahip olan dünyalar güzeli bir Dimçayımız ve Dimçay Baraj Gölümüz var. Burada müsülaj tehlikesi olmasa da başka bir tehlikeli durum sinyallerini vermekte.
Nedir bu tehlikeli durum ?
Bilindiği üzere Dimçayı piknik alanları ve Dimçayı bölgesinde kanalizasyon yok. Öncelikle 5-6 piknik yeri haricinde tam sızdırmasız poseptik çukuru olan yer yok. Bu sızdırmaız poseptikler düzenli olarak boşaltılıyor mu ? yoksa…
Acaba sızdırmasız poseptik çukuru olmayan diğerlerinin poseptikleri nereye sızıyor ?
Doğal yüzme havuzu yaratmak amacıyla çaya setler çekilmekte. Suyun akışı durdurularak çayın yatağında millenme, balçık ve yosunlaşma meydana gelmekte. Birçok yer yosunlarla kaplanmış durumda. Kesilen veya yıkılan ağaçlar suyun akışını yavaşlatmakta ve çöp birikmesine sebep olmakta. Ayrıca yer açmak amacıyla gelişigüzel dere yatağının daraltılması ve genişletilmesi ve beton ile yapılan kaplama ve dere yatağının aşırı kullanılması sonucunda meydana gelen doğal dengeyi bozarak tahrip etmektedir…
Yıllardır bakıma ve temizliğe muhtaç Dimçayı böyle devam ederse sizce ne olur ?
Gerekli tedbirler alınmaz ise mutlaka yakın zamanda Dimçayı’da kusarak tepkisini gösterir….
Sağlıcakla Kalın…