Daha Sağlıklı Alanya için Tütüne Hayır!

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1988 yılından bu yana her yıl Tütünsüz Bir Dünya Günü olarak kutlanan 31 Mayıs 2022 için TÜTÜN GEZEGENİMİZİ ZEHİRLİYOR konusunu gündeme taşımıştır. 31 Mayıs tüm dünyada farklı etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütün belirlediği tema: Tütünün Çevreye ve Dünyaya Verdiği Zararlar.
Tüm dünyada olduğu gibi Alanya’da da sigara izmaritleri atık oluşumunda oldukça yüksek bir oranda pay sahibidir.
Sağlıklı yaşam davranışları içinde sigara ve bağımlılık yapıcı maddelerden uzak bir yaşam oldukça önemlidir. Toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananların bırakmaları için 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü” sigara tiryakileri için fırsattır.
İnsan sağlığı açısından baktığımızda tütün ürünleri; akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre; 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların neredeyse yarısı tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl, 65.000 çocuk pasif ekilenimin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle, 5 yaşından önce hayatını kaybetmektedir. Pasif içicileri de kattığımızda dünyada her yıl 8 milyondan fazla birey, tütün ürünü kullanımına bağlı sebeplerle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 1,2 milyonu tütün ürünü kullanımı sonucu değil tütün ürünü dumanına maruz kalma sonucudur.
Bu veriler, sadece kamuya açık kapalı alanların değil özel konutların ve arabaların da tütün ürünü kullanımı için uygun yerler olmadığının açık kanıtıdır.
Yaşam döngüsü boyunca, tütün gezegeni kirletir ve insanların sağlığına zarar verir.
• Dünya üzerinde her yıl tütün yetiştirmek için yaklaşık 3,5 milyon hektar alan yok edilmektedir.
• Bunun bir sonucu olarak ormansızlaşma yaşanmaktadır.
• Tütün ekilen araziler verimsiz hale gelmektedir.
• Tütün endüstrisi her yıl iklim değişikliğine katkıda bulunan 84 megaton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salmaktadır.
• Sigara üretimi için her yıl milyarlarca ton su kullanılmaktadır.

Tüm bu olumsuzluklar tütün tarımı ve sigara üretiminin yapıldığı ülkemiz için daha ciddi bir tehlikedir
Alanya Sağlık Müdürlüğü bünyesinde, hastane ve sağlıklı hayat merkezlerinde sigara bırakma poliklinikleri bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığının tütün ürünü kullanan bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı kesintisiz destek sağlanmaktadır. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 7 gün 24 saat kesintisiz ve canlı destek sağlamaktadır.
Sigara bağımlısı hemşerilerimizi, öğretim üyesi ve öğrencilerimizi 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü vesilesiyle sigaradan kurtulmaya davet ediyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisinin Üniversitelerde başlattığı Dumansız Kampüs girişimlerini ve programını destekliyoruz.
DSÖ 31 Mayıs Sayfası : https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2022
Tütünsüz Bir Dünya, Sağlıklı Bir Dünya Olacaktır. Hep birlikte, el ele…