Çocuğumu nasıl yanlış eğitirim?
Ağladığı Zaman Tüm İsteklerini Yerine Getirin
Çocuğunuz ağlayıp sızlandığı zaman onların isteklerine cevap verin ve hemen ne isterse yapın. Çocuğunuzun diretmelerine hemen cevap verip kurtulun. O anı kurtarıp rahatlamayı başarırsanız, istediğinizi elde etmiş olursunuz. Her istediğini ağlayarak elde ettiği için ilerleyen zamanda da bunu alışkanlık haline getirerek bu zulmü size ve kendine sık sık yapacaktır.
Her Çocuğun Farklı Olduğunu Unutun
Çocuğunuzun farklı olduğunu kabul etmeyin, her çocuğa aynı şekilde davranmayı ilke edinin. Çünkü her çocuk aynı kurallara aynı tepkiyi verir ve gelişimleri aynı zamanda gelişir. Karakterleri de aynıdır, hepsine aynı davranmaya devam edin. Her çocuğu aynı şekilde eğitin. Çocuğun becerisini ortaya çıkarmayın, çocuğunuzu “ya yapacaksın ya da ceza alacaksın” mantığı ile yetiştirin.
Çocuklarınıza Güvenmeyin
Çocuklarınız ne derse desin ne yaparsa yapsın, hiçbir hareketine güvenmeyin, çocuk aklıyla sokağa bile çıkmam deyin, çocuğunuzun sözlerine itibar etmeyin. Çocuklar sık sık güveninizi sarsabilirler. Onlar sizin güveninizi sarsmadan, siz onların güvenini sarsın. Çocuklarınıza güvenmeyerek, çocuğunuzun ilerde büyüdüğünde her insana güvenilmeyeceğini öğrenmesini sağlarsınız. Her daim her davranışını sorgulayın ve yaptığı tüm iyi ve kötü işlerinde art niyet arayın.
Evinizi Kirletmelerine İzin Vermeyin
Çocuklarınızın eline kalem vermeyin. Kalemlerle evinizin her köşesini mahvedeceklerdir. Tablet ve telefon verin en temizi ne sesi çıkar ne de ortamınız zarar görür. Hatta çocuklarınız ellerine kalem aldığı zaman onları tehdit edin “O KALEM YERE DEĞERSE CANINI YAKARIM’’
Çocuğa Hakaret Edin Ama Onlardan Saygılı Olmasını Bekleyin
Çocuğunuza sürekli hakaret edin ve küçük düşürücü davranışlarda bulunun. Zamanla çocuğunuz bu duruma aşina olur. Ama sakın çocuğunuzu saygısız ve kibirli yetiştirmeyin. O size ve çevresine her daim saygılı, duyarlı ve kibar olsun. Merak etmeyin çocuğunuz ilk zamanlar rencide olsa da zamanla alışır.
Anne- Baba Olarak Tutarsız Davranın
Çocuğunuzun yaptığı hatadan dolayı biriniz kızıyorsa, diğeriniz koruyucu ve sevgi gösterisi sunsun. Böylece çocuğunuzun kafası karışmış olur, bu sayede sizde çocuğunuzun kafa karışıklığından istifade eder. Çocuğunuzu menfaatçiliğe yönlendirirsiniz. Kendi egonuz, çocuğun egosundan daha önemlidir.
Öğretmenin Verdiği Ödevleri Sorumluluk Edinin
Çocuğunuzun, arkadaşlarının yanında rencide olmasını istemiyorsanız, ya da diğer çocuklardan daha ileride, başarılı bir çocuk imajı vermesini istiyorsanız, çocuklarınızın ödevlerini siz yapın. Öğrenemez kaygısı taşımayın. İlerde nasıl olsa öğrenir. Ödevlerini siz yapın, öğrenmesini zamana bırakın.
Çocuklarınızı Gözetlemeyin, Kötü Çocuklar Başkasının Çocukları
Sizin çocuğunuz sokak çocuğu değildir. Hep kötülükler sokak çocuklarında bulunur. Çocuklarınız onlarla oynarsa kötülüğe bulaşır. Çocuklarınızı mümkün mertebe evde tutun, evde bilgisayar başında otursun. Çocuklarınıza bilgisayardan, sanal ortamlardan zarar gelmez. Tüm tehlike sokakta, sizin çocuğunuzda sokakta fazla zaman geçirmiyor.
Sevgili okurlar,
Elbette yukarıda okuduklarınız doğru bireyler yetiştirmek için yapmamanız gereken yanlış tutumlardır. Fakat öyle bir duruma geldiğimizi görüyorum ve şahit oluyorum ki, aileler çocuklarının yanlışını düzeltmek bir yana üstünü kapatır, şirin göstermeye çalışır olmuş. Yaptıkları saygısızca davranışları tatlılık olarak görüp ifade eder olmuş. Yetişen nesli değiştirmek sizin elinizde… Karşınızda iki farklı yol var. Ya tam tersi doğru tutumlarla doğru çocuklar yetiştirmek ve geleceğe yön vermek, ya da yanlış eğitim vererek geleceğe kocaman bir çizik atmak.