Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı için belirlediği hububat alım fiyatlarını açıkladı. Makarnalık buğdayda ton başına 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak açıklanan fiyatlar, fark ödemesi desteğiyle birlikte çiftçilere sunulacak. Ancak bu fiyatlar, çiftçilerin maliyetlerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Üreticiler, hububat alım fiyatlarının güncellenmesini talep ediyor.

Alanya'da balık bollaştı, fiyat arttı! İşte iki haftada fiyatlar böyle değişti Alanya'da balık bollaştı, fiyat arttı! İşte iki haftada fiyatlar böyle değişti

İkiztepe köyünde buğday ve çeltik üretimi yapan çiftçiler, açıklanan fiyatların maliyetlerini karşılamadığını belirtti. Üreticilerden Behzat Kara, "Dört yıllık Siyaset Bilimi okudum. İngilizce ve Fransızca biliyorum. Severek köyüme döndüm ve üretim yapmak istedim, ama maalesef üretime küstüm" dedi.

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun'un Bafra ilçesindeki buğday ve çeltik üreticisini ziyaret etti. Çan, buğday alım fiyatlarının hükümet tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Murat Çan, "Bafra İkiztepe köyündeyiz. 6 Haziran akşamı sessiz sedasız bir şekilde Tarım ve Köy Hizmetleri Bakanlığı'nın internet sitesinden bu yılın buğday alım fiyatları açıklandı. Sonuca göre ekmeklik buğday ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday 10 bin lira, arpa 7 bin 250 lira. Bir de alım desteği var ancak bu destek, çiftçiye geç yansıyor. Girdi maliyetleri yüzde 100 ile yüzde 150 arasında arttı ama alım fiyatları sadece yüzde 12 arttı. Çiftçi üretimden vazgeçmenin eşiğine geldi. Buğday alım fiyatlarının hükümet tarafından gözden geçirilmesi, çiftçimizin mağdur edilmemesi gerekiyor" dedi.

Behzat Kara, "Bu yıl yüzde 70'in üzerinde enflasyon var ama buğdaya yapılan zam yüzde 10 civarında. Mazot, gübre, tohum ve işçilik maliyetleri çok arttı. Buğday ekmekten vazgeçtim çünkü zarar ediyorum. Üretime küstüm" ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Mümin Zandar, "Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Geçen yıl motorin fiyatları 19-20 lira iken bugün 42-43 liraya çıktı. Maliyet iki katına çıktı. Çalışırken batıyoruz. Çalışmanın bir anlamı kalmadı. Çalışmayanlar bizden daha rahat. Hayvancılık da bitti. İthal et ve ithal hayvan geliyor. Buğday ucuz, yem ve un fiyatlarını da düşürün" diye konuştu.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi