Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2025 yılı bütçesi görüşülürken burada tarımda dünyada ne kadar stratejik bir konumda olduğumuzdan, tarımsal ihracat gelirlerimizden, ülkemizde tarımsal üretimin kalkınmada ne kadar büyük bir paya sahip olduğundan, tüm bunların hepimizin gıda güvenliği ve geleceği açısından ne kadar önemli olduğundan bahsetmeyi dilerdim fakat karşımızda en yüksek tarımsal potansiyele sahip ülkelerden biri olan Türkiye'yi; yirmi iki yılda tarımsal anlamda neredeyse her yıl gerileten bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi. 

 ÇİFTÇİDEN NE İSTİYOR BU İKTİDAR?
 
Erdem sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mesele, aslında iktidarın ne istediği. Üreten, kendine yeten, tarımsal alanda öncü olan, kalkınan bir ülkede çiftçiyi destekleyeyim, ürettiği ürün para etsin, köyünden çıkıp metropollere göçmesin, orada geçim derdi altında kahrolmasın mı istiyorsunuz, yoksa çiftçi bağını, bahçesini bırakıp kente gitsin, biz de zeytinliklere çöküp maden ocağı kuralım mı istiyorsunuz? Birincisini istiyor olsaydınız, yirmi iki yılda çoktan tarımda dünya devi olurduk. Eğer isteseydiniz bunu yapmamanız için hiçbir sebep yoktu. 
"ÇİFTÇİYİ BİTİRİYORLAR"
Tarım Kanunu uyarınca hükümetin her yıl milli gelirin yüzde 1 oranında çiftçilere sunması gereken tarımsal desteğin bu yıl da yetersiz kaldı. Gerçi, bu kadar sorun millî gelirden tarımsal destek için yüzde 1 pay ayrılarak da çözülecek gibi görünmüyor ama kendi çıkardığınız Tarım Kanunu'nun bile gereğini yerine getiremiyorsunuz. 2025 yılı millî gelir hedefi 61,5 trilyon lira. 135 milyar liralık destek 2025 yılı gelir hedefinin sadece yüzde 0,19'una tekabül ediyor. Bu destekler bile geç ödeniyor. Kısacası, çiftçiyi bitirmeye devam ediyorsunuz. Peki, bunca başarının arkasında çiftçi kazanmış mıdır? Maalesef hayır. Antalya'da çiftçimizin sorunları saymakla bitmiyor. Meyvecilik büyük tehlikede. Serada üretim yapma-yan çiftçi kazanamıyor. Nar, elma ve narenciye kalitesinde marka olan Elmalı, Korkuteli, Gazipaşa, Finike ilçelerimizde çiftçiler ürünlerini maliyetine ya da zararına satmak zorunda kalıyor. Geçen yıl da söyledim: Çarşıda, pazarda satın alacak meyve bulamayacağız böyle giderse. Krediye erişememe, Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatları, silinmeyen yüksek faizler yüzünden artan borçlarla birlikte gübre, mazot, ilaç ve işçilik gibi tarımsal girdi maliyetlerindeki aşırı artışlara karşı devlet desteğinin de yetersiz olması çiftçinin mücadele ettiği bütün sorunlar arasında. Şu dönemde devletin en çok destek vermesi gereken alanların başında tarım var çünkü üretmeden ekonomiyi büyütmek mümkün değil." -Haber Merkezi 
 

Kaynak: Haber Merkezi