Dünya

Bu ülke sular altında kalacak

Küresel ısınmanın etkileri her geçen gün daha belirgin hale gelirken, bu durumdan en çok etkilenen yerlerden biri de Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Tuvalu. Bilim insanları, kısa bir süre içinde bu ülkenin tamamen su altında kalacağını tahmin ediyor. Nüfusu sadece 11 bin civarında olan Tuvalu, iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Hükümet, adanın varlığını koruyabilmek amacıyla tüm mirasını dijital ortama aktarma kararı aldı.

Abone Ol

Dünyanın dördüncü en küçük ülkesi olan Tuvalu, iklim değişikliği nedeniyle karşı karşıya kaldığı bu felakete dijital bir çözüm arıyor. Ülkenin hükümeti, doğal zenginliklerinden kültürel mirasına kadar her şeyi dijital ortamda yedekliyor ve ülkenin sanal bir kopyasını oluşturuyor. Böylece, ada halkının yasal haklarını, kültürel mirasını ve ülkenin güzelliklerini geleceğe taşımayı amaçlıyor.

BBC'nin haberine göre, Tuvalu, okyanus seviyesindeki yükselme nedeniyle sular altında kalma riskiyle karşılaşıyor. Bu nedenle hükümet, tüm bu tehlikeleri aşabilmek için "Dijital Ulus" projesini başlatmış durumda. Bu proje, sadece ülkenin sanal bir kopyasını oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda vatandaşların resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirmelerini sağlayacak dijital pasaportlar oluşturmayı da içeriyor.

"Dijital Ulus" projesi, 2022 yılında Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe tarafından Mısır'daki COP27 konferansında duyurulmuştu. Kofe, ülkenin kültürel mirasını ve halkının değerli anılarını dijital ortamda arşivlemeleri için vatandaşlarına çağrıda bulundu. Ancak, eski başbakan ve muhalefet lideri Enele Sopoaga, hükümetin bu projeyle ülkenin "yok olacağını" ima ettiğini belirterek eleştirilerde bulundu.

Tuvalulu iklim aktivisti Grace Malie de, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kültürlerinin ve miraslarının bavullara sığdırılabilecek kadar basit şeyler olmadığını vurguladı. Tuvalu'nun dijital bir ulus oluşturma çabası, adanın geleceği için atılan büyük bir adım olarak tarihe geçiyor.