İTO’nun aralık ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, asgari ücretin sadece bir taban ücret belirleme meselesi olmadığını vurgulayarak, bu ücretin işsizlik maaşından SGK primlerine, kıdem tazminatından staj ücretlerine kadar birçok unsuru etkilediğini belirtti. Ayrıca, asgari ücretin tüm iş gücü piyasasında geniş etkiler yaratığını ifade etti.
Enflasyon hedefiyle uyumlu bir artış gerektiğini belirten Avdagiç, "Asgari ücretin belirlenmesinde 'hedeflenen enflasyon' göz önüne alındığında, bu artış fiyatlama davranışlarından talep dengesine kadar pek çok alanda olumlu sonuçlar getirecektir" dedi. Ayrıca, işçi ve işveren taraflarının üzerinde mutabık kalacağı bir artış oranı belirlenmesinin önemine değindi.
Gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini de dile getiren Avdagiç, bu düzenlemenin alım gücünü artırarak, işverenler üzerindeki maliyet baskısını hafifleteceğini ve kayıt dışı ekonomiyi azaltacağını ifade etti.
Asgari ücret belirleme görüşmeleri, 10 Aralık’ta yapılan ilk toplantıyla başlamıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı ise 16 Aralık'ta yapılacak. Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ilk toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadığını belirtti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise daha önce yaptığı açıklamalarda, 2024 ve 2025 yıllarındaki enflasyon beklentilerinin asgari ücret artışı için yeterli olmadığını ifade etmişti.
Çalışanlar, yüksek bir zam talep ederken, patronlar enflasyon hedefi doğrultusunda yüzde 25 civarında bir zam bekliyor. Merkez Bankası'nın 2025 yılı için yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 21 olarak açıklanmıştı. Eğer yüzde 25 zam yapılırsa, şu an 17 bin 2 lira olan asgari ücret 21 bin 252,50 liraya yükselecek.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise asgari ücretin yoksulluk sınırına yakın bir seviyede belirlenmesi gerektiğini savunuyor. DİSK, asgari ücret artışında yoksulluk sınırının dikkate alınmasını ve bu sınırın en az yarısı kadar bir ücret belirlenmesini talep ediyor. TÜRK-İŞ tarafından açıklanan verilere göre, kasım ayında yoksulluk sınırı 66 bin 976 lira olarak belirlenmişti. Bu veriye dayalı olarak, DİSK'in talep ettiği asgari ücret yaklaşık 33 bin 500 lira seviyesinde.