Son zamanlarda artan külleme hastalığı nedeniyle Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe üreticilere Külleme Hastalığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Bu bitki hastalığının ciddi kayıplara yol açtığının altını çizen Başkan Göktepe, hastalıkla mücadele etmenin yöntemini aktardı. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Göktepe, “Domates ve Salatalık üretiminde ciddi şekilde verim kaybına neden olan Külleme Hastalığı önemli bir fungal hastalıktır. Değerli Üreticilerimiz öncelikle güvenilir gıda üretimi için, kültürel mücadele yöntemleri yapılmalıdır. Ekonomik zarar eşiğine ulaşan hastalık oluşması durumunda doğru zamanda doğru dozaj ve doğru yöntem uygulayarak kimyasal mücadele yöntemlerini kullanmalıyız” dedi.

KÜLLEME HASTALIĞI NEDİR?

Bitkilerin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri de külleme hastalığı, diğer adıyla ”basıra”dır. Tarla ve bahçe bitkilerinde özellikle kavun, kabak, hıyar, bamya, domates, patlıcan, biber ve karpuz gibi bitkilerde her yıl görülen bir hastalıktır. Külleme hastalığı, nemli ortamlarda daha sık görülür. Özellikle yağmurlu havalardan çok çiğli ve puslu iklimlerde daha fazla yayılma imkanına sahiptir. Hastalık, alt yapraklardan başlayıp daha sonraki aşamalarda taze yapraklara ve sürgünlere doğru ilerler. Yaprakların alt ve üst kısımlarında un serpilmiş gibi tozlu bir görüntüye rastlanır. Bu noktada hastalanan bitkilere gerekli ilaç tedavisi yapılmazsa, oluşan lekeli görünüm zamanla artarak yaprağın tamamını kaplar.

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

Külleme hastalığında mücadele iki türlüdür. Kimyasal ve kültürel mücadele olarak bilinir.

KÜLTÜREL MÜCADELE

Uzmanlar külleme hastalığında mücadele etmenin yöntemlerini açıklayarak, “Külleme hastalığı mücadelesi için dayanıklı sertifikalı çeşitlerin kullanılması, hastalığa karşı toleranslı bitki çeşitlerinin ekilmesi ve eğer yapraklarda patojen bulaşmışsa ve dökülme olduysa yok edilmesi gereklidir. Nemin yüksek olduğu yerlerde sık ekimin yapılması sakıncalıdır.Dayanıklı olan çeşitler kullanılmalıdır.Toprak analizi yapıldıktan sonra gerekli miktarda azotlu gübre verilmelidir. Budama yapılmalıdır. Hava sirkülasyonuna olanak sağlanmalıdır. Sertifikalı tohumlar tercih edilmelidir.

KİMYASAL MÜCADELE

Külleme hastalığı mücadelesi kapsamında gerekli ilaç tedavisi yapılmazsa tüm bitkiyi kaplayabilir. İlaçlamalar iş genişliği geniş hidrolik tarla pülverizatörü ile yapılmalıdır. Hastalık ortaya çıktığında fazla yaygınlaşmadan ilaçlanmaya başlanmalıdır. Önerilen bitki koruma ürünleri uygun dozda yaprakların alt tarafı ve üst tarafını kaplayacak şekilde uygulama yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi. -Alkın BİRİCİK

Kaynak: Alkın BİRİCİK