PM2.5 ve PM10 partikülleri gibi hava kirliliği göstergeleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği güvenli sınırların altında seyrediyor. Şehrin hava kalitesi, yılın çoğunda "İyi" kategorisinde yer alırken Türkiye'nin diğer büyük şehirleri ile kıyaslandığında, Alanya'nın hava kalitesi oldukça iyi bir konumda. Örneğin, İstanbul ve Ankara gibi metropollerde hava kirliliği seviyeleri, Alanya'ya kıyasla daha yüksek. Alanya, temiz havasıyla hem yerli hem de yabancı turistler için çekici bir destinasyon olmaya devam ediyor. Alanya, hava kalitesi konusunda sadece yerel halk için değil, aynı zamanda şehri ziyaret eden turistler için de güvenli bir liman oluşturuyor. Alanya'nın bu başarısı, yerel yönetimlerin çevre koruma konusundaki titiz çalışmalarının bir sonucu olarak görülürken konu hakkında Alanya Posta Medya ekibine değerlendirmelerde bulunan İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Levent Kuzu, “Günlük sınır 50 mikrogram metreküp, Alanya bu sınırın altında” dedi.
“KAPALI MEKANLARDA VAKİT GEÇİRİLMELİ”
Kuzu açıklamasının devamında, “Hava kirliliği dediğimiz olay zaten insan sağlığına zarar veren bir durum. Partikül maddeler bu kirliliklerin başında geliyor. O yüzden partikül maddeler içinde yıllık 40 mikrogram metreküpün altında olması lazım. Günlük ise 50 mikrogram metreküpü aşmaması gerekiyor. İşte bu toz taşınımları gibi çeşitli olaylarda bu verilen sınırlar aşılmış oluyor. Günlük 50 mikrogram metreküpü aşması sağlığı tehdit ediyor. Bu gibi durumlarda astım hastaları ve alerjisi olan vatandaşlarımızın çok fazla dışarıda bulunmasını tavsiye etmiyoruz. Eğer dışarı çıkma durumları varsa maske takmalarını mutlaka öneriyoruz” dedi.
YÜKSEK VE ALÇAK BASINÇ İLE TOZLAR HAREKETE GEÇİYOR
“İlkbahar mevsimlerinde özellikle ülkenin batı kesimlerinde bu tarz toz taşınımları ile karşılaşabiliyoruz” şeklinde konuşan Kuzu, “Çoğunlukla güneyli rüzgarlar estiğinde bu tip olaylar ile karşılaşılabiliyor. Buda yüksek ve alçak basınç nedeniyle bir taşınım oluşuyor. Ve bu şekilde bu tozlar bizim ülkemize çoğunlukla geliyor. Ama biz her zaman uygun şartları görmeyiz. Atmosferde askıda kalmayıp çoğunlukla yağış ile birlikte düşüyorlar. Bu taşınımları o yüzden fark edemiyoruz. Ancak bu sefer ,İstanbul,Akdeniz bölgesinde son zamanlarda özellikle sıklıkla yağmur hadisesi gerçekleşmediği için toz şeklinde karşımıza çıkıyor. Yüksek konsantrasyona ulaşıldı. Tarım arazilerine bitki örtüsüne yararlı etkileri olduğunu söyleyebiliriz ancak insan sağlığına olumsuz etki ediyor” dedi.
TOZLAR AFRİKA VE ARABİSTAN’DAN GELİYOR
“Alanya Arabistan ve Afrika yarımadasına yakın” şeklinde konuşan Prof Kuzu, “Şuanda toz taşınma hadisesi oldukça azalmış durumda. Yaklaşık 2 günde tamamen etkisi geçecektir. Alanya’da yıllık ortalama 40 sınırının altındayız ama lokal olarak değişkenlik gösterebilir. Toş taşınımları Afrika ve Arabistan'dan geliyor. Bunlar buraya kadar ulaşır ve kalır. Oralardan gelen tozlar Akdeniz bölgesinden daha öteye gidemezler” dedi. -Alkın BİRİCİK