Ekim ayına girilmesiyle birlikte sonbaharın etkisi hissedilmeye başlarken, uzmanlar kışa hazırlık yapacaklar için önemli beslenme önerileri sunuyor. Özellikle pırasa ve ıspanak gibi sebzelerin sağlığa faydalarına dikkat çeken doktorlar, pırasaya karşı önyargıların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

TÜRKİYE’DE YETERİNCE KIYMET GÖRMÜYOR
Kış aylarında vücut direncini artırarak grip gibi hastalıklara karşı koruma sağlayan pırasa, Türkiye’de bol miktarda üretilmesine rağmen istenilen ölçüde tüketilmiyor. Pırasanın kalp sağlığını destekleyen ve kolesterolü dengeleyen özellikleri sayesinde sağlıklı beslenme listelerinde mutlaka yer alması gerektiği vurgulanıyor.

Flavonoid ve kaempferol içeren pırasa, kan damarlarını koruyarak hasarları önlüyor ve içerdiği folat ile kalp sağlığına olumlu katkı sağlıyor. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan gallik asit içeriği ile yaşlanma belirtilerine karşı etkili bir besin olarak öne çıkıyor.

Sülfür bileşikleriyle kansere karşı koruyucu özellikler de sunan pırasa, özellikle kolon kanseri riskini azaltmada faydalı olarak gösteriliyor.

PIRASA NASIL HAZIRLANMALI VE SAKLANMALI?
Pırasa, uzun süre saklanabilir ve buzdolabında yıkanmadan bir hafta taze kalabilir. Dondurucuda ise üç aya kadar tazeliğini korur. Pişirildikten sonra ise en geç 48 saat içinde tüketilmeli ve bu süre zarfında buzdolabında saklanmalıdır.

Tek bir porsiyon pırasa, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 30’unu karşılarken, manganez ve C vitamini gibi önemli mineralleri de sağlar. Ancak yüksek oksalat içeriği nedeniyle fazla tüketilmesi durumunda kalsiyum emilimini olumsuz etkileyebilir. Sindirim sorunları yaşayanlar ise pırasayı küçük porsiyonlarda ve iyice pişirerek tüketmelidir.

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma

PIRASA İLE YAPILABİLECEK YEMEKLER
Pırasa, salatalarda soğana alternatif olarak kullanılabilir ve kahvaltıda omlet ya da menemenlere eklenebilir. Ayrıca patatesle karıştırılarak püre formunda çorba yapılabilir. Pırasanın keskin tadını dengelemek için et suyu kullanılabilir.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi