Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar, vücudumuza pek çok fayda sağlarken, bazı türler yüksek cıva ve diğer zararlı maddeler içerebilir. Endüstriyel kirlilik, madencilik ve fosil yakıtların denizleri kirletmesiyle cıva ve plastik gibi zararlı maddeler balıklara geçer ve bu da insanlarda zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle balık seçiminde dikkatli olmak önemlidir.

Ünlü ton balığı markası raflardan kalkıyor Ünlü ton balığı markası raflardan kalkıyor

Zehirli Balık Türleri
Balon balığı, özellikle tetrodotoksin adı verilen güçlü bir toksin içerdiği için en tehlikeli balıklardan biridir. Bu toksin, sinir sistemini felç ederek solunum yetmezliği ve ölüme neden olabilir. Bu balığın tüketimi bazı ülkelerde özel eğitimli şefler tarafından dikkatli bir şekilde yapılırken, genel olarak tüketiminden kaçınılması önerilir.

Cıva İçeren Balık Türleri
Balon balığının yanı sıra, bazı balık türleri yüksek cıva içeriği nedeniyle insan sağlığına zarar verebilir. Bunlar arasında en bilinenler şunlardır:

Kılıç Balığı: Cıva oranı yüksek olan bu balık, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve özellikle hamile kadınlar ve çocuklar için risklidir.
Köpekbalığı: Yüksek cıva içeriği nedeniyle sinir sistemi ve beyin üzerinde zararlı etkileri olabilir. Sık tüketilmemelidir.
Mavi Marlin: Tıpkı kılıç balığı gibi, bu balık türü de yüksek cıva içeriğine sahiptir.
Kral Uskumru (King Mackerel): Bu balık da cıva bakımından tehlikeli olup, fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Tilefish (Gözlü Barbun Balığı): ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu balığı cıva bakımından en riskli balıklar arasında göstermiştir.
Bu türler, özellikle çocuklar için önerilmez. Bunun yerine, somon, sardalya ve hamsi gibi düşük cıva seviyesine sahip balıklar tercih edilmelidir.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi