Beslenmenin Şifreleri

Abone Ol

İnsan sağlığının vazgeçilmez bir unsuru doğal, dengeli ve yeterli beslenmedir. Günümüzde hastalıkların ve hasta sayılarının giderek artmasının altında yatan en önemli sebeplerden birisi beslenmenin bozulmasıdır. Gıdaların yapısı değiştirilmekte, doğal yapısından uzaklaştırılmakta, işlenmiş ve aşırı işlenmiş hale dönüştürülmektedir. Gıdalara kimyasal içerikli birçok gıda katkı maddesi eklenmektedir. Gıdaların genetiği değiştirilerek doğal yapılarından uzaklaşmalarına yol açılmaktadır. Aromalarla, gıda boyalarıyla, kıvam arttırıcılarla vs içinde gıdayı içermeyen ama içeriyormuş gibi görünen gıda ürünleri üretilebilmektedir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de tağşiş denilen hileli gıda üretimi de giderek daha sık biçimde denetimlere takılmakta ve yetkili merciler tarafından denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bütün bunların sonucunda; şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları ve kanser gibi önemli hastalıkların hepsinin görülme sıklığı giderek artmaktadır.
Bütün bunlar konuşulan bilimsel gerçekler olmasına karşılık, beslenmenin insan sağlığını nasıl etkilediği konusu araştırma açısından güncelliğini korumaya devam etmektedir. Bizler, alınan besinlerin hangi mekanizmalarla sindirildiğini, emildiğini, kana alındığını, kanda nerelere taşındığını, karaciğer, kas ve yağ dokusu başta olmak üzere metabolizmanın nasıl yürüdüğünü araştırmaya devam ediyoruz. Bahsi geçen gıda katkı maddeleri, işlenmiş gıdalar ve benzerlerinin her biri için detaylı bilimsel projeler hazırlıyor ve araştırmalar yapıyoruz. Ortaya çıkan araştırma sonuçlarını ise geçerli bilimsel dergilerde yayınlayarak, sonuçların dünyaya mal olması için çalışıyoruz. Tamamlanmış veya devam eden çok sayıda beslenme-sağlık ilişkili araştırma projemiz mevcuttur. Yakın zamanda değerli yüksek lisans öğrencim Özlem Hanımla yaptığımız araştırmada, glikoz-fruktoz şurubunun canlıda yavru gelişimine etkileri ve oluşabilecek zararlı etkileri önleyecek bir etken maddenin faydasını ortaya koymuştuk. Jüri tarafından kabul edilen bu tez araştırmasının makalesini de uluslararası geçerli bir dergide yayınlamak için çalışıyoruz. İşlenmiş gıdalarda sıklıkla oluşan akrilamidin canlıda yavru gelişimine etkilerini gösteren araştırmamızın makalesi de baskı aşamasındadır.
Beslenmenin insan sağlığına etkilerini anlamak için tıbbi biyokimya bilimini iyi bilmek ve yorumlamak gerekiyor. İnsan sağlığı ile ilgili olan, tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, ebelik, fizyoterapi, beslenme ve diyetetik, tıbbi laboratuvar ve benzeri tüm önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde temel beslenme bilgilerinin ve beslenme biyokimyasının çok iyi öğretilmesi gereklidir. Bu alandaki yerli kaynak kitap eksikliğini görerek, çok kıymetli bilim insanları ile geçen yıl yayınladığımız ve editörlüğünü yaptığım ‘Temel Beslenme’ kitabını yazmıştık. Bu kitap şu anda Türkiye’nin birçok önemli fakültesinde ders kitabı niteliğinde kullanılıyor. Bugünkü müjdem ise ‘Beslenmenin Şifreleri’ diyebileceğimiz, ‘Beslenme Biyokimyası’ kitabımızın yayını hakkındadır. Temel Beslenme kitabımız gibi Beslenme Biyokimyası kitabımız da Türkiye’nin en iyi yayınevlerinden birisinden okurlara ulaşacak. Yayını son aşamaya geldi. Editörlüğünü yaptığım Beslenme Biyokimyası kitabı alanında çok saygın bilim insanlarının katkılarıyla, büyük bir eksikliği dolduracaktır. Bu kitabın yayınlanmasının ardından, kitap hakkında yazılanlardan ve kitabın içindeki orijinal bilgilerden de bahsedeceğim. Beslenme ile ilgili 7’den, 70’e her bireyi ilgilendiren ve sağlıklı beslenme prensiplerini çok net, anlaşılır biçimde içeren bir diğer yeni kitabımın daha baskı aşamasında olduğunu da sizlerle paylaşmış olalım. Beslenmenin şifreleri ve sırları bilimsel gerçeklerde saklıdır. Bu bilimsel gerçekleri güncel ve kapsamlı kitaplarla sizlere ulaştırmaya devam etmeyi diliyoruz. Sağlıkla kalın.