Süt, kalsiyum ve D vitamini içeriği sayesinde kemik sağlığı için faydalıdır, vücuda alınan gıdalardaki kalsiyumun açığa çıkmasını sağlar.  Süt içerisinde bulunan karbonhidratlar, kişiye enerji verir ve vücudun en iyi şekilde çalışmasını sağlar.  Düzenli olarak süt tüketmek, tip 2 diyabet gelişme riskinin azalmasına da yardımcı olur. Kişiler, süt ürünlerini ne kadar düzenli tüketirse, hastalığa yakalanma olasılıkları da o kadar düşüktür. Süt ürünleri, potasyum içeriği nedeniyle felç, kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon riskini azaltır. Bunu yanında süt, kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olan potasyum deposudur.  Sütün içerisindeki besin değerleri, kişinin yaşlandıkça zihinsel olarak daha zinde kalmasını sağlar. Süt tüketimi, Alzheimer hastalığı riskini azaltır. Bu sebeple özellikle sabah yulafa veya atıştırmalıklara süt eklemek, beyin sağlığını destekleyebilir.  Bal ise antibakteriyel ve antienflamatuar içermesinden dolayı boğazı yumuşatarak, öksürüğü bastırma noktasında etkilidir. Özellikle üst solunum enfeksiyonu yaşayan kişiler, balı gönül rahatlığıyla tüketebilir. Kan basıncını düşürerek kandaki yağ oranlarını azaltıcı etki yapan bal, kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltır. Vücutta oluşan iltihap; kanser, kalp sağlığı, otoimmün bozukluklara sebep olarak çeşitli hastalıkları beraberinde getirebilir. Bal, içerdiği antioksidan sayesinde vücudu iltihaptan korur. 

Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleterek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür. Bal, beyin fonksiyonlarını korumaya ve iyileştirmeye yarayan pinocembrin adı verilen antioksidan içerir. Yapılan çalışmalarda balın topikal olarak kullanılmasının yanık ve yaraların iyileşmesini desteklediği de bulunmuştur.

BAL VE SÜT BİRLİKTE TÜKETİLİR Mİ?

Özellikle enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde sıklıkla tercih edilen ballı sütün, bağışıklık güçlendirici etkisi olduğuna inanılır. Ancak bu yaygın görüş, tam olarak gerçeği yansıtmıyor.  Bal, sıcak süt ile etkileşime geçtiğinde sağlığa faydalı olan protein ve minerallerinden arınıyor. Bu da, balı tek başına tüketmenin, genel sağlık için daha doğru bir yöntem olduğu anlamına geliyor. 

Eğer solunum yolu hastalıklarından muzdaripseniz, ballı süt tüketmek yerine sütü tek başına içebilirsiniz. Süt, öksürüğün neden olduğu tahrişi hafifletebilir. Bal da aynı şekilde, tek başına tüketildiğinde boğazı yumuşatır. -Haber Merkezi 

  •  

Kaynak: Haber Merkezi