Roka, C vitamini ve demir bakımından zengin bir sebzedir. Bu besinler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kansızlığa karşı korunmaya yardımcı olur. Ancak roka, aynı zamanda yüksek oranda demir içerir. 100 gram roka, yaklaşık 1,5 mg demir içerir.

Balıklar ise kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için oldukça önemlidir.

Demir ve kalsiyum birlikte alındığında birbirlerinin emilimini engeller. Bu nedenle, rokanın balıkla birlikte tüketilmesi, kalsiyumun emilimini büyük oranda düşürür. Kılçıkla birlikte tüketilen balıklarda kalsiyumun vücut tarafından daha fazla emilmesi için balığın yanında rokanın yenilmemesi önemlidir.

Balıkla Ne Tüketilmeli?

Uzmanlar, balıkla birlikte limon veya portakal tüketmenin en sağlıklısı olduğunu söylüyor. Balık yerken 1 veya 2 dilim limon tüketmek, hem balığın lezzetini artıracak hem de kalsiyumun emilimini engellemeyecektir.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri

Balık zehirlenmesi, balık tüketiminden sonra ortaya çıkabilen bir durumdur. Balık zehirlenmesi belirtileri şunlardır:

Mide bulantısı ve kusma

İshal

Baş ağrısı

Karın ağrısı

Halsizlik

Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve döküntüler

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi