Vatandaşların sağlığı ile oynayan firmalara yönelik denetimler aralıksız devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 3 hafta önce güvenilir gıdada yeni dönemin başladığını duyurmuştu. Bu kapsamda taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesi yayınlanmıştı.

LİSTEDE YOK YOK

Listede tekstil boyasının gıdada kullanılması, gıdaya ilaç etken maddesi katılması, pul bibere boya, lahmacuna at eti ve tas kebaba domuz eti karıştırılmasına kadar halkın sağlığını tehdit eden tüm zararlı gıdalar yer aldı.

LİSTE GÜNCELLENDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın halk sağlığını tehdit eden gıda ürünlerine dair listesi güncellendi.

Bakanlık, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde paylaştığı bilgileri yenileyerek, sağlığa zararlı ve içeriği değiştirilmiş ürün sayısını arttırdı. Güncel verilere göre, "kişilerin sağlığına ve yaşamına risk oluşturan" bozulmuş ve içeriği değiştirilmiş ürünlerin sayısı 109’a, taklit ve tağşiş yapıldığı onaylanan ürünlerin sayısı ise 703’e ulaştı.

LİSTEDEKİ SAKINCALI ÜRÜNLER: YOĞURTTA NİŞASTA, KÖFTEDE SOYA

Bu listede, bitkisel yağın bulunmaması gereken gıdalara bitkisel yağ eklenmesi gibi çeşitli sahteciliklerle, kanatlı eti, sakatat ve domuz eti gibi maddelerin bazı ürünlere karıştırılması gibi ciddi uygunsuzluklar yer aldı. Ayrıca, boya katkısı içeren ürünler, çiğ süt ürünlerinde yağ oranının düşük olması, soya ve nişasta ilavesi gibi halk sağlığını tehdit eden pek çok unsur da tespit edilenler arasında bulunuyor.

MEKANİK KIYMANIN KULLANIMI YASAK

Köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun gibi et ürünlerinde tavuk eti kullanımı dikkat çekerken, sucuk üretiminde 'mekanik ayrılmış kanatlı eti' tespit edildi. Mekanik ayrılmış etin et ürünleri üretiminde yasak olmasına rağmen, bazı işletmelerin maliyetleri düşürmek amacıyla bu tür etleri kullanması, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Tavuk, hindi derisi, kanat uçları, boyun, kemik zarları, damarlar, sinirler, kan pıhtıları ve kasların elle ayrıştırılamayan kısımlarının çeşitli makinelerle kıymaya dönüştürülmesiyle elde edilen mekanik kıyma, bazı işletmeler tarafından maliyetleri düşürmek amacıyla tercih ediliyor. -Haber Merkezi 

Kaynak: Haber Merkezi