Güzelim Alanya’mızda yapılan birçok işin öncesinde gerekli araştırma ve uzun vadeli bir ön görü ne yazık ki yok. Birisi bir şey yaptı mı; kazancı çok mu iyi, bende yapayım. İşte bu düz mantıkla işlere devam… Talep var mı ? Bugün var. Hemencecik bende arz edeyim, yoluma devam edeyim… yarından sonrası ne olur bilmem…
Günümüzde, kısa vadede kazancı çok, ama uzun vadede ne olacağı belli olmayan birçok işi, uygulamaları ve bunların neticelerini ilçemizde görmek mümkün.
Bunlara birçok bariz örnekleme yapabiliriz,
İlçemizde turizmin başlamasıyla beraber, pansiyonculuk ve moteller ile başlayıp sonrasında yıldızlı otellere geçiş yaptık. Bu geçiş hızını kesmeden devam etse de artık sadece devasa tesisler yada butik tarzı işletmeler revaçta. Ama velakin her zaman olduğu gibi ileriyi görüp düzgün ve gerçekçi uzun vadeli gelecek planları yapamadığımız için kendisini yenilemeyen ve zarar eden veyahut kazancı azalan birçok küçük tesis yerini lüks konut projelerine bırakmaya başladı…
Yine turizmle beraber, yakın geçmişte şehrin her caddesinde ve köşesinde yan yana iç içe derici, kuyumcu, butik tarzı işletmeler açılmıştı. Bu furya ile ilk açanların çok kazanması ile beraber o güzelim 5-10 kişilik kazanç pastasına 100-200 ortak çıkınca belirli bir süre sonra birçoğu sırayla kapanarak yada farklı işletmelere geçerek anılardaki yerlerini aldılar…. Aynı şey daha birkaç senedir yaşadığımız Çiğköfteci, Lokmacı, dönerci gibi işletmelerinde başına geldi. Kapasitemiz ve nüfus yoğunluğumuz belli. Acaba insanlar bir işletme kurarken biraz geleceği hayal edemez mi. Geniş bir ufuk penceresinde bakamazlar mı ?
Sıkıntı yaşayabileceğimiz bir diğer konuda inşaat ve tarım. Bugünlerde konut bazlı inşaat sektöründe arzda var, talepte var. İnşaatlaşma hızla devam edip verimli toprakları betona esir edilirken; Bu yapılaşmanın içinde olmayan şey ise estetikten uzak, plansız, düzensiz ve karmaşa içinde iç içe yapılaşma keşmekeşidir. Bununda acısı ilerde alt yapı, trafik ve park sorunu olarak mutlaka karşımıza çıkacaktır.
Her zaman üretim ve tarım diyoruz. Ama tarımı da yaparken belli prosedürleri takip etmeli ve geleceği iyi analiz etmeliyiz. Tarım yapacağımız yeri ve bitki konusunu iyi araştırmalıyız. Alanya’da bugünlerde plansızca dağ taş avokado ve muz serası ile kaplanmakta. Acaba ekim yaptığımız yerin suyu ne durumda. İklimi uygun mu ? Rakım ve cephesi nasıl ? Güneş görüyor mu ? Çok rüzgarlı mı? Acaba bir beş yıl veya bir on yıl sonra şimdi elde edilen gelirle orantılı aynı geliri elde edebilecek miyiz? yoksa narinciye bahçeleri ve portakal çiçeği kokularıyla ünlü Alanya tekrardan tarımda aynı kaderi yaşar mı ? İyi analiz edelim, iyi düşünelim ve iyi olalım.
Sağlıcakla kalın…