AVOKADONUN MERKEZİ

Abone Ol

Doğası zengin, toprağı verimli, ürünü bereketli Alanya…

Turizm denince akla gelen en önemli destinasyonlardan olan Alanya’mız, son yıllarda tarım konusunda da ciddi atağa geçti. Özellikle tropikal meyve üretimi konusunda ülkemizde birinci sırada yer alan Alanya, bir yandan ürün çeşitliliğini artırırken, diğer yandan üretim kapasitesini güçlendiriyor.

Sağlıklı beslenmenin ve kozmetik sektörünün en önemli meyvelerinden olan avokado son yıldaki gelişimiyle dikkati çekiyor. Doğası avokado yetiştiriciliğine uyumlu olan Antalya, ülkemizde yetiştirilen her 10 avokadodan 8’ini üretiyor.

Alanya ise avokadonun merkezi…Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın aldığı coğrafi işaret tescili ile avokado farkını gösteren Alanya, avokado üretiminde lider.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bitkisel Üretim İstatistikleri’ne göre, 2020 yılında yaklaşık 6 bin ton avokado üreten Türkiye, 2021 yılında üretimini 9 bin tonun üzerine çıkardı. Avokado üretim alanları 2021 yılında bir önceki yıla göre Antalya’da 2.5 kat artarken, Türkiye genelinde 2.2 katına çıktı. Üretim miktarı ise Antalya’da yüzde 44, Türkiye’de yüzde 53 arttı.

Son yıllarda yapılan bahçeler de dikkate alındığında, avokado üretimi önümüzdeki yıllarda daha da artacak.

Belirli doğa koşullarında yetiştiği için üretimi sınırlı olan avokado, zengin besin kaynağı olması nedeniyle yüksek fiyattan alıcı buluyor.

Türkiye’de avokado dış ticaretinin önemi de her geçen gün artıyor. 2020 yılında, 887 ton avokado ihraç edilirken, 2021 yılında bin tona yakın ihracat gerçekleştirildi.

Avrupa ve Orta Doğu pazarına yakın olmamız avokado ihracatında önemli bir avantajımız. Avokado üretiminin artması durumunda ihracatta şansımız yüksek. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya avokado ticaretinin 8.3 milyar dolara ulaşacağı dikkate alındığında, Antalya’nın ve özelinde Alanya’nın bu pastadan payını alması kaçınılmaz.

Sürdürülebilir tarım politikalarına önem veren Borsamız ve Antalya Tarım Konseyimiz, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle 5 gün süren Avokado E-Çalıştayı gerçekleştirdi.

Avokado üreten çiftçimizi ve ilgilileri, hem ulusal hem uluslararası alanda seçkin akademisyen ve uzmanlarla buluşturarak, avokado üretim ve ticaretinin daha bilinçli yapılması için ciddi bir altyapı oluşturduk. Çalıştayın sonuç bildirgesini ise tüm paydaşlarla paylaştık.

Çalıştayda uzmanların,”bahçe tesisinde sertifikalı fidanların kullanılmalı”, “damla sulama yöntemi ile sulama yapılmalı”, “üreticiler kooperatifleşmeli” gibi önerileri mutlaka dikkate alınmalı.
Borsa olarak üreticimizin ve üretileni değerinde pazara ulaştıran tüccarımızın yanındayız.