Ülkemizin sadece Akdeniz sahil kuşağının bir bölümünde yetişme imkanı bulan bu meyve türüne ilgi her geçen gün artmaktadır. Yaklaşık 5 bin ton üretim ve 50 gram kişi başına tüketimin olduğu bu meyve türü sadece meyve olarak değil, kozmetik sanayininde önemli bir ürünü ve hammaddesidir. Alanya ilçemizde yetiştiriciliğine başlanması, 1960’lı yılların sonuna doğru gerçekleşmiştir. O dönemde çok yaygınlaşması sağlanamamış olsa da bugün, bir çok mevkiide makine sesleri ile Avokado yetiştiriciliği için adım atıldığı gözlenmektedir. Hele ki pandemi sürecinde, yatırımcı gözünü tarıma dikmiş ve Avokado türü ile ilgilenmeye başlamıştır. Gerek besin değeri gerekse, ülke üretiminin yetersizliği nedeniyle üretim gerçekleştiren yatırımcı para kazandıkça ilginin daha da arttığı gözlemlenmekledir.
Ancak, Avokado türüne olan ilgi beraberinde yatırımcısının dikkat ve bilgisi dışındaki bazı teknik eksikliklerden dolayı, ya umduğu, beklediği verimi alamamakta ya da bahçesindeki ağaçları tam verim döneminde kaybetmektedir. Avokado yetiştiriciliğinde yaşanan bazı sıkıntıları sıralamak gerekirse, Doğru toprak ve doğru Topografya; Toprak analizi yapılmadan, Topografik koşullarla birlikte değerlendirmeden yağılan yatırımın sonu hüsran olabilir, Avokado, derin, süzek toprak koşullarında sağlıklı gelişir, yine rüzgar, sıcak çukuru, rüzgar erozyonu olmayan topografyada ciddi sorun yaşar. Yine Drenaj hadisesine dikkat etmeden bahçe tesis edilmektedir. Sulama ya da taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, Fusarium (Kök Çürüklüğü) gibi toprak menşeili hastalıklarla sorun yaşamakta, mücadele için geç kalınabilmektedir. Bu nedenle, bahçe kurmadan önce mutlaka toprak analizi yaptırılıp, toprağın suyu infiltre etme yeteneği ölçülmelidir.
Bilindiği üzere 2020’nin 4.çeyreğinden itibaren ülkemizde ciddi kuraklık belirtileri görülmeye başlanmıştır. 2021 döneminde kuraklı hadisesi maalesef bitkisel üretimde ciddi sorun olması beklenmektedir. Bu nedenle, Avokado bahçe tesisi yatırımı yapmadan önce, sulama suyumuzun varlığı ve kalitesi konusunda araştırma yapmak zorundayız çünkü; avokado bitki türü yoğun su tüketimi olan bir meyvedir. Bu nedenle, kıt ya da yetersiz su koşullarında ekonomik yetiştiricilik olmaz. Bir başka dikkat edilmesi gereken husus, Doğru anaç ve doğru tohum yatağı bulunan, aşılı, ismine doğru, sağlıklı saçak kök sistemi gelişmiş aşılı Verimli fidanın temin ve tedarikidir. Maalesef son dönemlerde, İllerarası nerede nasıl, hangi toprak koşullarında üretildiği belli olmayan Avokado fidanlarının ucuz fiyata alınıp, dikilmek üzere bölge üreticisine satılmasıdır. Bu çok ciddi sorun olabilir, Toprak menşeiili Hastalıklarla muzdarip olabileceği varsayılarak bu fidanları bahçemize dikmemek konusunda uyanık olmalıyız.
Netice itibarıyla, altın değerinde olan Avokado Meyve türüne yatırım mutlaka üreticisini güldürecektir. Ancak, ince eleyip sık dokumak koşulu ile ve bilimsel teknik konularda ciddi araştırma yaparak adım atılmalıdır, Avokado türünde emeklerimiz hayallerimiz, bilim ve teknikle mümkün, kirli ve teknik olmayan bilgiler ile yapılan çok sayıda Avokado bahçesi kötü örnek olarak maalesef karşımızda durmaktadır. Yaşanan bu olumsuz kötü örneğin sebeplerden biriside, Çeşitlerin verim ve adaptasyon çalışmaları maalesef kısıtlıdır, Çünkü Avokado meyvesi Ekolojiden yüksek düzeyde etkilenen bir meyve türüdür.
Başta Avokado Üreticiler birliği olmak üzere, kamu özel sektör işbirliği bu meyve türünde daha elzemdir, Sektör doğru yönlendirilmelidir. BATEM ve Akdeniz Ü.Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, bölgede daha etkin olmalıdır, Başta, tohumdan yetişmiş çok verimli Genotipler olmak üzere Klon seleksiyonu dahil sahada daha fazla mesai harcamalıdır. Verimli genotipler Seleksiyonla tespit edilip, Üretime kazandırılması sağlanmalıdır, Başta Fuerte olmak üzere, bazı standart çeşitlerden çok verimli, kaliteli, Tohumdan yetişmiş genotipler maalesef üretici bahçelerinde ‘Küresel Çeşit’ adayı olarak beklemektedir. Alanya ilçemiz turizmde marka değerine sahip olup, Avokado meyve türünde de, üretime kazandırıldığında Dünyada marka değerine sahip olabilecek Genotipler mevcut olup, yeter ki potansiyelimizin farkında olalım. Alanya ilçemizde Coğrafi işaretleme ile belirlenen genotipler mevcut ancak, UPOV özellikleri belirlenip, çeşit olarak tescili ve royalitesi gerekiyor.