SİDE ANTİK KENTİ
Buram buram tarih kokan Pamfilya Bölgesi'nde bulunan Side antik kenti, tarihi açıdan önemli yapılar içerisinde bulunmaktadır. Kentte bulunan yapılar arasında özel sütunlar, mimari açıdan oldukça etkili tapınaklar, tiyatro ve daha birçok tarihi eser yer almaktadır. Aynı zamanda bölgesel açıdan dönemin en kritik merkezi yerlerinden biri olarak da öne çıkıyor. Hala arkeolojik çalışmaların yapıldığı bu önemli tarihi doku, dünyanın her yerinden turist çekmeye devam etmektedir. Bölge de bulunan en dikkat çekici eser ise neredeyse bölgenin simgesi haline gelmiş Apollon Tapınağı’dır.
ALTINBEŞİK MAĞARASI
İbradı ‘nın Ürünlü Köyü’nde bulunuyor. Altınbeşik Mağarası Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3. en büyük yeraltı gölü olma özelliğine sahiptir. Özellikle girişinden itibaren 200 metrelik bölüm ile alt seviyeye ulaşmaktadır. Altınbeşik Mağarası yüzyıllar içerisinde kireç taşları içinde kırılmak suretiyle oluşumu gerçekleşmiştir. Özellikle bu mağara üst üste 3 seviye üzerinden oluşumunu tamamlamıştır. Bu doğrultuda en üst seviye sürekli olarak kuru iken alt ve orta kısımlar yağışlı mevsimlerde hareketli hale gelir. Alt ve orta seviyelerde bulunan yer aldığı akarsuyu, su seviyesinin değişmemesi açısından oldukça önemli bir etkendir.1994 yılından bu yana Türkiye'nin ziyaretçilere açık olarak gezi imkanı tanımaktadır.
GİZLİ CENNET (DEĞİRMENDERE) ŞELALESİ
Gizli Cennet Şelalesi, Manavgat’ta yer almaktadır. Gizli Cennet Şelalesi yolu Antalya’ya düşen herkesin mutlaka görmesi gereken bir doğa harikası olma özelliğine sahiptir. Suyunun rengi hiçbir şelalenin suyuna benzememesi, turkuaz mavisi renkte olması tercih edilme sebeplerinden biridir. Çevresinde oluşan yeşil yapraklar ile adeta çerçevelenmiş izlenimi yaratmaktadır Şelalenin ismi Değirmendere Şelalesi’dir. Eskiden şelalenin olduğu bu bölgede değirmen olduğu için bu ismi almıştır. Değirmenden kalan kayalara oyulmuş su oluğu ve tesis girişinde sergilenen eski değirmen taşları günümüze ulaşmıştır.
KESME BOĞAZI KANYONU
Kanyona adını veren boğaz kısmı coğrafi konumu nedeniyle antik çağlarda hem tüccarların hem de askeri orduların kullandıkları önemli geçitler arasındadır. Günümüzde sadece turistik anlamda kişilerin hizmetine sunulan Kemer'deki Kesme Boğazı Kanyonu özellikle yaz aylarında binlerce misafiri ağırlar. Kanyona gelenler etrafı seyrederek hem manzaranın hem de doğanın tadını çıkararak belirli noktalarda yeme-içme ihtiyaçlarını giderebilmektedir. Kanyonda ayrıca jeep safari, ATV safari, bisiklet turları, trekking turları, Off-road ve dağcılık gibi etkinliklerde gerçekleştirilmektedir. Tüm bunların yanı sıra küçük şelaleler ile minik göletlere ev sahipliği yapan kanyonun buz gibi sularında yüzmek isteyenler adına uygun alanlarda bulunmaktadır.
Antalya Serik’e bağlı doğal oluşumlu bir havuz niteliğindeki Kral Havuzu, kent merkezinden yaklaşık 70 km uzaklıkta bulunur. Bölgenin hem konum itibarı ile uzak olması hem de tanıtım faaliyetlerinin çok fazla yapılmaması pek çok insanın havuzdan bihaber olmasına neden olur. Kireç taşlarının suyun etkisi ile doğal bir şekilde oyulması sonrasında oluşan havuz benzeri yapının içine dolan su ile oluşmuş bu havuz küçük olsa da görsel açıdan oldukça etkileyicidir. Çam ağaçlarının ortasında bulunan Kral Havuzu'nda doğa ile iç içe bir yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz.
LOTAPE (AYTAP) ANTİK LİMAN KENTİ
Tarihi bir atmosfer içinde muhteşem bir deniz ve muhteşem bir manzara sizi bekliyor. Kentin içerisinde akropol, nekropol, kilise, hamam ve cadde bulunmaktadır ancak bu yapılar büyük oranda tahribata uğramış olsa da diğer antik kentlere oranla daha az hasarla günümüze kadar gelmiştir. Şehir Selefkiler kralı Antiokhos tarafından kurulmuştur. Kral burayı Karısı Lotape’nin adına yaptırmıştır. Kendisi MS 38 ile 72 yılları arasında yaşamıştır.
GELİN ŞELALESİ
Serik’e bağlı Gökçepınar Köyü’nde Karapınar Vadisi içinde yer alan halk dilinde Gelin Şelalesi ve o şelalenin suyu ile beslenen doğal havuz olan Viking havuzu vadinin derinliklerinde bakirliğini günümüze kadar koruyan bir yer olma özelliğine sahip. Gelin Şelalesi’nin yaklaşık 1 km ilerisinde Etler Şelalesi’nden beslenen ve oldukça büyük bir doğal havuz yer alıyor. Havuzun kenarında da küçük bir mağara var. Mağaranın üstünden havuza sular damlamakta ve görülmeye değer harika bir manzarası var. Burada doğa ile iç içe yüzebilirsiniz.
TİLKİLER MAĞARASI
Tilkiler Mağarası, şehrin çok da fazla bilinmeyen değerleri arasında yer almaktadır. Manavgat ilçesinde yer alan mağara 6.650 metrelik uzunluğu ile ülkemizin en uzun 3’üncü mağarasıdır. 1976 yılında yapılan çalışmalarda ortaya çıkan mağara, bugün aktif olarak kullanılmaktadır. İlkbahar mevsiminde dağlardaki karların erimesi ile birlikte içinde su miktarının artması ile daha da özel bir hal almaktadır.
DİM ÇAY
Alanya sınırlarında yer alan, Alanya merkezden 6 kilometre uzaklıktaki çay, yaklaşık 60 kilometrelik bir seyir izler. Bu seyrin son kısımlarına doğru Alanya ilçesinin turizminin hizmetine başlar. Yaz kış soğuk olan suyu özellikle yazın Akdeniz'in bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenler için ideal bir mekân teşkil eder. Paralel giden yola açılan pek çok lokanta ve çay bahçesi vardır. Ana yola yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıktaki regülatörden sonra da bu lokantalar devam eder. Çayın daha üst kısımları ise rafting amaçlı kullanılmaktadır.
BEYMELEK LAGÜNÜ
Demre’nin sahil kısmında yer alır. Doğal bir oluşum olan Beymelek Lagünü tatlı su ile deniz suyunun birleştiği bir kıyı alanıdır. Görsel bir şölen oluşturan lagünde balık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Yukarıdan bakıldığında bir tarafta tatlı su bir tarafta Akdeniz’in berrak ve büyüleyici tuzlu suyu ortak bir noktada buluşur ve birbirine karışır. Demre Beymelek Lagününde gün boyu ailecek vakit geçirebilirsiniz. Denizin serin suyunda yüzebilir, kıyıda piknik yapabilirsiniz. Yine lagünün denize döküldüğü boğazda amatör balık avcılığı yapabilirsiniz. Beymelek Lagününde hem denize girilecek deniz kenarında yerler var, hem de güneşlenmek için kumsal vardır. -Haber Merkezi