Gündem

Antalya'nın kuzeyi hiç yağış görmedi

Meteoroloji'nin açıkladığı rapor göre, Antalya'nın kuzeyi ekim ayında hiç yağış görmeyerek kayıtlara geçti

Abone Ol

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı 2024 yılı ekim ayı yağış raporuna göre, Türkiye genelinde yağış miktarı hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında kaldı. Ekim ayında metrekare başına ortalama yağış miktarı 26,8 kilogram olarak ölçüldü. Bu değer, ekim ayı normali olan 49,4 kilogram ve 2023 yılı ekim yağışı olan 36,6 kilogramın oldukça gerisinde kaldı. Yağış miktarları, uzun yıllar ortalamasına göre %46, geçen yılın aynı dönemine göre ise %27 azaldı.


Rapora göre, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgeleri ile Doğu Anadolu’nun batı ve güney kesimlerinde yağışlar %60’tan fazla azaldı. Karadeniz kıyı kesimlerinde ise yağışlarda yer yer %80 artış kaydedildi. Karadeniz bölgesinin dışında kalan tüm bölgelerde normalin altında yağış görüldü.

KURAK İLLER ARASINA GİRDİLER

Bartın, son 65 yılın en yüksek ekim ayı yağışını alarak dikkat çekerken, en fazla yağış miktarı ise Rize’de 331,4 mm olarak kaydedildi. Ege Bölgesi, ekim ayında %95’lik bir azalma yaşayarak son 40 yılın en düşük yağış seviyesine indi. Marmara Bölgesi de benzer şekilde son 23 yılın en kurak ekim ayını yaşadı.

Aydın ve Muğla, sadece 0,3 mm yağış alarak en kurak iller arasında yer aldı. Muğla’da yağışlar normaline göre %99 oranında azaldı. Gaziantep ve Kilis son 65 yılın, Karaman ise son 60 yılın en düşük ekim ayı yağışını kaydetti. İzmir, Aydın, Manisa, Kütahya, Muğla, Uşak, Denizli ve Burdur gibi birçok il de son 40 yılın en düşük yağış seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Balıkesir, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne gibi Marmara Bölgesi illerinde de son 23 yılın en düşük yağışları görüldü.


HİÇ YAĞMUR GÖRMEDİ

Türkiye genelinde ekim ayında ortalama yağışlı gün sayısı 4,5 oldu. Bu sayı, 1991-2020 yılları ortalaması olan 7,9 günün oldukça altında kaldı. Karadeniz kıyı kesimlerinde ise yağışlı gün sayısı 15-20 güne kadar ulaştı. İzmir’in güneyi, Antalya’nın kuzeyi, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Niğde, Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinde ise hiç yağış kaydedilmedi.


Marmara Bölgesi: Yağış miktarı 13,9 kg olarak kaydedildi. Normale göre %81, geçen yılın ekim ayına göre %60 azalma yaşandı.
Ege Bölgesi: 2,2 kg yağış alındı. Normale göre %95, geçen yıla göre %81 oranında azaldı.
Akdeniz Bölgesi: Yağış miktarı 4,8 kg’a düştü. Bu miktar, normale göre %90, geçen yıla göre %86 daha düşük oldu.
İç Anadolu Bölgesi: Yağış miktarı 8,2 kg’a geriledi. Normale göre %74, geçen yıla göre %62 oranında düşüş görüldü.
Karadeniz Bölgesi: Tek artış yaşanan bölge oldu ve yağış miktarı 97,6 kg’a çıktı. Normale göre %31, geçen yıla göre %42 oranında artış kaydedildi.
Doğu Anadolu Bölgesi: Yağış miktarı 28,7 kg olarak ölçüldü. Normale göre %37, geçen yıla göre %39 azalma yaşandı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 4,3 kg yağış alındı. Normale göre %87, geçen yıla göre %80 oranında düşüş oldu.
Bu veriler, ekim ayında Türkiye genelinde kuraklığın arttığını ve özellikle Ege ile Marmara bölgelerinin ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koyuyor.   -Haber Merkezi