ATSO Başkanı Ali Bahar ve ATSO Yönetim Kurulu Üyesi turizmci Yusuf Hacısüleyman, turizm sektöründe yaşanan yabancı personel çalışma izinlerine ilişkin sorunlara dikkat çekti. Bahar, ATSO'nun girişimleriyle sağlık turizmi yapan işletmelerin sorgusuz yabancı çalıştırabildiğini, ancak otellerde yabancı personel çalıştırmanın zor olduğunu dile getirdi.

Bahar, istihdamda da büyük sorun olduğunu ve birçok firmanın eleman eksikliği yaşadığını belirterek şunları söyledi:

"Benim fabrikamda yaklaşık 50 kişi eksik çalışıyor. Diğerlerinde de böyle 15'er, 20'şer kişi eksik çalışıyoruz. Otellerin bugün en büyük sıkıntısı eleman. Ve nitelikli eleman. Bu böyle olunca hazır ürünlere yöneliyorlar. Belki hazır üreten firmalarımız için çok önemli ama gurme lezzet verecek ve coğrafi işaretli ürünlerimizi hani sokalım otellerde de bunları verdirelim, bunlar hep kalifiye, nitelikli elemandan geçiyor."

Bahar, bazı ülkelerden göç kabul edilmemesinin de soruna yol açtığını ve bu konuda sık sık girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

İngilizler geride kaldı... En son tercihleri Antalya İngilizler geride kaldı... En son tercihleri Antalya

Yusuf Hacısüleyman ise Antalya turizm sektöründe resmi görünen 7-8 bin yabancı personel olduğunu, ancak gayriresmi çalışanların da olduğunu söyledi. Hacısüleyman, turizm işletme belgesi yönetmeliğinde yerel personelin yüzde 10'u oranında yabancı personel çalıştırılabilmesine yönelik düzenlemenin yetersiz olduğunu savundu.

Hacısüleyman, "Bu bir oranla olmaz" diyerek yabancı istihdamın zorunlu olduğu alanlarda bu oranın artırılması gerektiğini vurguladı. Hacısüleyman, "Bu istihdam edilecek konularda toplum olarak kültürümüze uymayan meslekler var. SPA bölümü, misafir ilişkileri. Örneğin yurt dışında bir otele gittiğinizde Türk varsa tüm her şeyi ona sorarız. Buraya gelen insanlar da kendi ülkesinin dilini konuşan insanı arıyor. Animasyon, sirk sanatları; Türkiye'de sirk sanatları yok. Dans grupları da çok az, bu meslekleri yapacak kimse yok. Teknik terimler, dolayısıyla dilini konuşan olmalı, bunları bakanlıklara 40 yıldır söylüyoruz, yazıyoruz da. Bu Çalışma Bakanlığınca düzeltilmesi gereken bir şey." dedi.

Hacısüleyman, 750 bin yatağımız olduğunu ve 500 kişinin çalıştığı bir otelde 50 yabancı istihdamı gerekli olduğunu belirterek, "SPA, animasyon, resepsiyon gibi yüzde 10 oranından hareketle bizim 200 bin SGK'ya kayıtlı var, yüzde 10'u en az 20 bin resmi olarak çalıştırmamız lazım." şeklinde konuştu.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi