Koç, Perge ve Seki isimli bu buğday çeşitleri, Antalya'nın iklim koşullarına ve toprak yapısına uygun olarak geliştirildi. Diğer buğday çeşitlerinden 1 dekar alanda 250 kilogram verim alınırken, tescilli buğdaylar 1 dekarda 900 kilogram verime ulaşarak önemli bir fark yaratıyor.

Koç Sahilde, Perge ve Seki Yaylada Yetişiyor

"Koç" çeşidi, Akdeniz sahil şartlarına uygun olarak geliştirildi ve Antalya ekolojisine uyum sağladı. "Perge" ve "Seki" ise yayla koşullarında daha verimli olan türler.

1000 Ton Buğday Orta Doğu'ya İhraç Edildi

"Koç" çeşidinin üretim ve ticaret hakkını alan bir Türk firması, buğdayı yetiştirip hasat ettikten sonra hem iç piyasaya sundu hem de ihraç etti. Elde edilen ilk 1000 ton buğday, Orta Doğu ülkelerine ihraç edildi.

ATB Başkanı Ali Çandır: "Ekmeklik ve makarnalık buğday üretmek için yola çıktık ve memnun edici sonuçlara ulaştık. Elde ettiğimiz 3 tür BATEM tarafından tescillendi. Daha önceleri 250-300 kilogram dekarda ürün elde ederken, burada yaklaşık 900 kilogram elde ettik. İhraç eder hale de geldik."

Sakin Şehirler toplandı Sakin Şehirler toplandı

BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü: "Buğday, Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilen stratejik bir üründür. Yurt dışına ihracatını sağladık. 'Koç', Akdeniz sahil şartlarına uygun, Antalya ekolojisine uygun. 'Perge' ve 'Seki' de yayla koşullarında daha verimli olan türler."

Buğday Üretimi Antalya'ya Katkı Sağlıyor

Antalya'da geliştirilen ve tescillenen buğday çeşitleri, kentin tarımsal üretimine ve ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Tescilli buğdayların yüksek verimi ve Orta Doğu'ya ihraç edilmesi, Antalya'nın buğday üretiminde önemli bir aktör haline gelmesine imkan tanıyor.   -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi