Kültür Bakanlığı yetkilileri ise iş makinelerinin uzmanlar eşliğinde çalıştığı ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. Bakanlık, vinçlerin Phaselis Antik Kenti'nde Askeri Liman olarak adlandırılan alanda yer aldığını ve bu vinçlerin bulunduğu zemin çalışma öncesinde dolgu malzemesi ile kaplandığını ve altında arkeolojik kültür katmanı bulunmadığını belirtti.
Phaselis'te 21 milyon lira, Syedra'da 30 milyon lira bütçe
Phaselis'te 2023 yılı kazı ve koruma çalışmaları için ilk aşamada 21 milyon lira ödenek ayrıldı. Kısa vadede kazı ve onarım çalışmalarının ardından ören yerinin tümünde yapılacak çevre düzenlemesi ve karşılama merkezi ile antik kent ziyaretçilerinin çok daha konforlu ziyaret gerçekleştirmeleri için gerekli tüm planlama çalışmaları yapılıyor. Syedra Antik Kenti'nin ise antik dönem yürüyüş güzergahı ile öne çıkan bir turizm durağı olmasının hedeflendiği belirtilirken, kentin hamamı, meclis binası, kaynak mağarası ve vaftiz mağarasında çalışmalar yoğunlaştırıldı. Sütunlu cadde, Herakles'in 12 görevinin betimlendiği yaklaşık 164 metrekarelik taban mozaiği, Zafer Tanrıçası Nike heykelleri, merdivenler ve su sarnıçlarının olduğu kentte çok titiz bir çalışma yürütülüyor. Çalışmalar oldukça profesyonel yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Tartışmalar devam ediyor
Ancak bazı uzmanlar, bu kadar kazı çalışmasına gerek olup olmadığını ve antik kentlerin korunması için yeterli bütçe ayrılıp ayrılmadığını sorguluyor. Arkeolog Saadet Öztürk, "Bilimsel çalışmaları uzun soluklu düşünmek ve bazılarını gelecekteki araştırmalara bırakmak lazım. Büyük ölçüde ortaya çıkmış olan Phaselis Antik Kenti’nin kalan kısmının kazısı için çok büyük bir bütçe ayrıldı. Bunlar tabii ki güzel çalışmalar ama korumaya ihtiyaç olan çok sayıda antik kent var ve onlar için ayrılan hiçbir bütçe yok." dedi. -Haber Merkezi