Kooperatifçilik tarım sektöründe köklü bir geçmişe sahip olup, milattan önceki dönemlere dayanan bu sistem, ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa'nın öncülüğünde kurulan Memleket Sandıkları ile kurumsal hale gelmiştir. Prof. Dr. Handan Vuruş Akçaöz, Mustafa Kemal Atatürk'ün kooperatifçiliğe verdiği önemin altını çizerek, 1938 sonrası sistemin kağıt üzerinde kaldığını belirtti. Dünyada kooperatifçiliğin ilk kez tarımda uygulanmaya başlandığını vurgulayan Akçaöz, "Türk kültüründe dayanışma ve birlikte hareket etme ruhu tarım başta olmak üzere birçok alanda var. Bu kültürü kurumsal yapılarla destekleyerek sosyal ve ekonomik hayatımızda etkin hale getirmeliyiz," dedi.
Akçaöz, Avrupa’daki üreticilerin kooperatif sistemini başarılı bir şekilde uyguladığını ve bu sistemin tarımda büyük fayda sağladığını belirterek, Türkiye’de de kooperatif bankacılığının kurulmasının önemine değindi. Bu bankaların yerel işletmeleri destekleyeceğini ifade etti ve kooperatifçilik, tarım sigortası ve sözleşmeli üretim gibi önemli faktörlerin tarımsal üretimin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Yaşar Kocaoğlu ise, Korkuteli’nin hayvancılıkta önemli bir yere sahip olmasının kooperatifleşme ile sağlandığını belirterek, kooperatiflerin üreticilere sunduğu avantajları anlattı. Kocaoğlu, kooperatif aracılığıyla maliyetlerin düşürüldüğünü ve üreticinin ürünü doğru zamanda pazarlayarak kazanç sağladığını ifade etti. Kocaoğlu, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğinin kooperatiflere bağlı olduğunu vurguladı.
Antalya Köy Pazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı İkbal Yalın, kadınların üretim süreçlerindeki rolünü ve kooperatiflerin kadınları ekonomiye dahil etmedeki önemini anlattı. Yalın, kooperatiflerin kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına yardımcı olduğunu belirterek, "Kooperatifler kadınların emeğini görünür kılarken, onların ekonomik gücünü de artırıyor," dedi.