Bu artış, deniz kaplumbağaları için önemli bir üreme alanı olan Belek ve Kızılot sahillerinde yürütülen koruma çalışmalarıyla açıklanıyor. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat öncülüğünde yürütülen "Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi" kapsamında akademisyenler ve gönüllüler, caretta carettaların yuvalarını gece gündüz koruma altına alıyor.

Manavgat'taki Kızılot Sahili'nde görev yapan ekipler, her gün kilometrelerce yürüyerek yuvaları tespit ediyor, tahta çubuklar ve uyarıcı levhalarla koruma altına alıyor. Ayrıca yuvalara bilgi içeren çubuklar yerleştiriliyor ve GPRS ile işaretleme yapılıyor.

Yavru caretta carettalar da kumdan çıkmaya başladı ve mavi sulara kavuşmak için zorlu bir yolculuğa çıkıyor. EKAD Kızılot Bölgesi Proje Sorumlusu Biyolog Fatih Polat, bu yıl havaların daha sıcak olması nedeniyle yavru çıkışlarının da erken başladığını belirtiyor.

Alanya'daki bu görüntüler herkesi ayaklandırdı! Alanya'daki bu görüntüler herkesi ayaklandırdı!

Polat, "Geçen yıl 1600 yuva tespit edilmişti. Bu sene sayının 2500'e ulaşacağını tahmin ediyoruz." diyor.

Caretta caretta yavrularının korunması için önemli uyarılarda bulunan Polat, ATV ve arazi tipi araçlarla sahile girilmemesini, piknik yapanların çöplerini toplamasını ve sahadaki görevlilerin uyarılarına uyulmasını istiyor.

Akdeniz'in en önemli yuvalama alanlarından biri olan Kızılot'un korunması için bölgedeki turizmciler ve tatilcilerle işbirliği yapılıyor.  -Haber Merkezi

Kaynak: Haber Merkezi